Multimedijalna izložba Marijane V. Pende

Gliptoteka Hazu

U četvrtak 15. prosinca 2016. godine, u 19 sati, otvara se u Gliptoteci HAZU (Medvedgradska 2, Zagreb) multimedijalna izložba Marijane V. Pende pod nazivom Skulpture i objekti.

Izložba traje od 15.12.2016. do 8.1.2017.

Marijana V. Pende je konceptualna umjetnica koja je 2008. godine u klasi prof Andrea Grassia završila studij skulpture- instalacije na Academia di Belle Arti u Veneciji.

Iz kataloga izložbe:
Marijana Pende se svojom samostalnom izložbom u Gliptoteci nastoji cjelovitije predstaviti zagrebačkoj publici. Deset skulptura i objekata te dvije video i audioprojekcije sastavni su dio konceptualnog projekta kojim se autorica bavi punih osam godina. Naime, sva izložena djela nastala su u Tvornici ugljenografitnih i elektro-kontaktnih proizvoda – TUP u Dubrovniku, tvornici koja je umjetnici osigurala radni prostor, materijal i pomoć visokokvalificiranih radnika u izradi skulptura i instalacija. Svakodnevni boravak u tvornici i druženje s radnicima senzibilizirali su autoricu za sudbine radnika i njihove teškoće kroz koje prolaze u razdoblju privatizacije i tranzicije. Posljednja dubrovačka tvornica, unatoč kvalitetnim i traženim proizvodima, polako se gasi.

… autorica od proizvodnog materijala tvornice (a to su grafitni proizvodi iz različitih serija proizvodnje) izrađuje svoje skulpture i instalacije. Grafit je materijal koji nije uobičajan za izradu skulptura. Mine olovaka su grafitne, ostavljaju fin trag na papiru koji je sklon osipanju. Trošan i nepostojan materijal sazdan je od praha, koji se ponovo mrvi u prah. Struktura i fragilnost grafita metafora je smrtnosti i prolaznosti života.
Marijana od grafitnih ploča i šipki, koje su tvornički autentičan materijal, izrađuje svoje skulpture vrlo promišljeno i pedantno.

Upotrebom industrijskih materijala i metodom reciklaže stvara nova djela jednostavnih geometrijskih oblika. Forme konstruira od manjih cjelina koje spaja, povezuje bakrenim žicama ili željeznim konstrukcijama. Stvara objekte većih dimenzija, čistih, minimalističkih formi. Uočavamo autoričino opredjeljenje za minimalistički naklonjena monokromna rješenja. Sve je antracit sivo, sivocrno, tu i tamo se pojavi topao odsjaj bakrenih žica…

Autorica predgovora: muzejska savjetnica Lida Roje Depolo
Likovni postav: Marijana V. Pende, Lida Roje Depolo