NATJEČAJ za članove HDLU-a za deseto likovno rješenje plakata na pročelju zgrade tvrtke CROZ

HDLU

Danijel Žeželj, Zajedno, prosinac 2020.
Danijel Žeželj, Zajedno, prosinac 2020.

Nakon devet umjetničkih dijela predstavljenih na plakatima na pročelju zgrade tvrtke CROZ tijekom 2018., 2019. i 2020. godine, HDLU i CROZ nastavljaju suradnju.

Tvrtka CROZ, nastojeći društveno odgovorno postupati kroz inkluziju umjetnika u svoje poslovno okružje, odlučila se na suradnju s HDLU jer želi javni prostor i prostor rada svojih djelatnika oplemeniti umjetničkim djelima umjesto uobičajenim reklamnim vizualnim rješenjima.

Odabrano umjetničko djelo uvećat će se, skenirati i isprintati na plakatu dimenzije 12 x 4.80 m te postaviti na pročelju zgrade CROZ-a., gdje će biti izloženo 6 mjeseci, od lipnja do prosinca 2021. godine. Tvrtka CROZ nalazi se u Lastovskoj ulici, a plakat je vidljiv s petlje Avenije Marina Držića i Slavonske avenije u Zagrebu.

Dosad su predstavljeni radovi Helene Klakočar, Maje Bachler, Korine Hunjak, Ivane Barišić Tomčić, Ivane Pipal, Tanje Blašković, Darije Jelinčić, Lava Paripovića i Danijela Žeželja.
 
SMJERNICE:
 
Tema za deveti plakat je: “Reinterpretacija Ede Murtića

Tema desetog plakata jest reinterpretacija bogatog stvaralaštva velikana hrvatske moderne umjetnosti Ede Murtića. Kao temeljnu odrednicu Murtićevog stvaralačkog pristupa treba naglasiti dinamični kolorizam, no Murtić je stvarao i brojnim drugim tehnikama. Od aktivističkih ciklusa mahom izvedenih grafičkim tehnikama i reduciranom paletom koja teži monokromnom kontrastu crnog i bijelog, preko kombinirane tehnike na papiru, crteža, gvaševa, keramike i emajla, pa sve do kompozicija izvedenih u javnim prostorima, odnosno, reprezentativnih prostorno specifičnih mozaika i murala.

Dosadašnje teme natječaja za likovno rješenje plakata na pročelju zgrade CROZ-a bile su definirane prema društvenoj klimi i situaciji, vezane uz problematiku tehnologije i aktualnih društvenih situacija te se tematska odrednica desetog izdanja gradi oko velike obljetnice stogodišnjice rođenja velikog umjetnika koji je svojom varijacijom gestualne apstrakcije bio vodeća ličnost regionalnog visokog modernizma i svojim opusom kao najpriznatiji likovni umjetnik obilježio drugu polovicu XX stoljeća.

Očekuje se da likovna rješenja budu učinjena u prepoznatljivom stilu dosadašnjeg umjetničkog djelovanja pojedinog autora. S obzirom na frekventnost lokacije i profil posjetitelja, očekuje se da radovi ne sadrže eksplicitan ili neprikladan sadržaj. Očekuju se afirmativna likovna rješenja koja promiču društvenu odgovornost.
 
Edo Murtić (Velika Pisanica, 1921. – Zagreb, 2005.), svojim slikarskim opusom i snažnom umjetničkom osobnosti obilježio je i formirao kulturni život Hrvatske i regije u drugoj polovici XX. stoljeća. U Zagrebu je pohađao Akademiju likovnih umjetnosti, a u Beogradu školu Petra Dobrovića. Za vrijeme II svjetskog rata opredijelio se za antifašistički pokret i vrijednosti koje je njegovao, te u svom umjetničkom i kulturnom radu izražavao do kraja života. Svojim jedinstvenim i prepoznatljivim slikarskim stilom ostvario je jedan od najutjecajnijih opusa visokog modernizma u Jugoistočnoj Europi. Njegove izložbe 1953. godine u Zagrebu i Beogradu među prvim su samostalnim izložbama koje su u socijalističkom svijetu prezentirale elemente apstraktne umjetnosti. Ostvario je više od tri stotine samostalnih i isto toliko skupnih izložaba na svim kontinentima, uključujući i zapažene nastupe na Venecijanskom bijenalu. Njegova su djela prisutna u većini reprezentativnih javnih i privatnih kolekcija diljem svijeta. Uz bogati slikarski opus, Murtićevo stvaralaštvo uključuje izvedbu kazališnih scenografija, murala, mozaika, emajla, skulptura i keramike. Dobitnik je mnogih velikih domaćih i inozemnih nagrada i priznanja. Živio je i radio u Zagrebu i Vrsaru.
 
AUTORSKI HONORAR:
Odabranom umjetniku isplatit će se autorski honorar u iznosu 10.000,00 kn neto.
Honorar isplaćuje HDLU temeljem ugovora o umjetničkom autorskom djelu koji se potpisuje prilikom odabira autora.
 
OBAVEZE UMJETNIKA I AUTORSKA PRAVA:
Od svakog umjetnika CROZ dobiva:

 • 1 originalno rješenje na A3 formatu za izlaganje u uredskim prostorima CROZ-a i za uvećanje na plakatu dimenzije 12 x 4.80 m
 • sudjelovanje autora na promotivnim aktivnostima vezanim uz predstavljanje rješenja te davanja izjava za medije
 • sljedeća autorska prava za predmetno djelo: pravo reproduciranja, pravo distribucije, pravo priopćavanja djela javnosti, vremenski neograničeno.

TEHNIČKE SPECIFIKACIJE:
Na natječaju se traži skica (neograničeni broj skica po umjetniku)  u proporcijama plakata (12 m visina x 4.80 m širina) što na A4 formatu iznosi 29.7 cm visina i 11,8 cm širina. Temeljem skice, odabire se umjetnik i djelo. Prema potrebi, odabrano djelo se u suradnji s umjetnikom dodatno razrađuje. Potom odabrani umjetnik realizira konačno rješenje na papiru A3 formata u dimenziji 42 cm x 16.8 cm. Konačno rješenje se skenira, uvećava i printa na plakatu dimenzije 12 x 4.80 m te postavlja na pročelje zgrade, dok se originalni rad postavlja u uredskim prostorijama tvrtke CROZ. Troškove skeniranja, printanja i postava snosi CROZ.

NAČIN PRIJAVE:

Prijave se šalju na e-mail marija.hdlu@gmail.com s naznakom CROZ_10.
Rok prijave je 21.05.2021. (16.00 h).

Prijava treba sadržavati: 

 • podatke o umjetniku: ime i prezime, adresu, broj mobitela, e-mail i web stranicu
 • uz svaku skicu obavezno je priložiti i kratko tekstualno obrazloženje rada (cca 5 rečenica),
 • predložene skice uz navedeni naziv i tehniku (broj skica nije ograničen).
 • sve spojiti u jedan PDF dokument max veličine 5 MB

Pravo sudjelovanja imaju isključivo redoviti članovi HDLU-a (Trg žrtava fašizma 16, Zagreb). Status svog članstva i kako ga aktivirati iz mirovanja u redovito, možete provjeriti s Miranom Jurićem (tajnistvo@hdlu.hr) ili Vericom Pavušek (racunovodstvo@hdlu.hr ).
Nepotpune ili zakašnjele prijave neće se razmatrati.

ODABIR UMJETNIKA:
Selektori radova su Tomislav Buntak kao predstavnik HDLU-a, Ranko Murtić, Danijel Žeželj, čiji je rad odabran na prošlom natječaju te predstavnik CROZ-a. Odabrani umjetnik zaprimit će konačnu odluku o odabiru najkasnije do 26.05.2021. Postavljanje plakata planirano je 1.06.2021. (podložno izmjeni).

UVJETI SUDJELOVANJA:

 • autor jamči da je predani rad njegovo autorsko djelo;
 • autor s HDLU potpisuje ugovor o umjetničkom autorskom djelu u kojem se uređuje odnos HDLU – CROZ – autor
 • autor je suglasan da CROZ postaje vlasnikom rada i plakata te nositeljem autorskih prava vezanih uz rad (pravo reproduciranja, pravo distribucije, pravo priopćavanja djela javnosti, vremenski neograničeno)
 • autor neće imati daljnja financijska potraživanja prema HDLU i CROZ osim ugovorenog honorara
 • HDLU i CROZ pridržavaju sva prava za korištenje predanih materijala u svrhu promidžbe u svim medijima i promotivnim materijalima
 • sva komunikacija vezana uz natječaj vrši se isključivo između autora i HDLU-a.

KONAČNA ODREDBA:
Podnošenjem prijave, autor je suglasan sa svim uvjetima ovog natječaja.
 
PITANJA:
Kontakt osoba za sva pitanja je Marija Kambermarija.hdlu@gmail.com. Pitanja se zaprimaju isključivo putem e-maila.
 
O TVRTKI CROZ:
CROZ je IT tvrtka usmjerena uslugama u financijskom i javnom sektoru te drugim većim informatičkim sustavima, koja želi olakšati svojim korisnicima, velikim organizacijama, uvođenje rapidnih tehnologija i kompleksnih IT arhitektura. Danas u CROZ-u radi gotovo 200 zaposlenika. Uz razvoj novih usluga tvrtka se fokusirala i na izvoz i probitak na strana tržišta.