Luka Kušević i Gaia Radić izlažu u Galeriji SC i KIOSKU

Galerija SC i Kiosk

U petak 2. prosinca u Studentskom centru s početkom u 19 sati otvaraju se dvije izložbe. Itinerarij autora Luke Kuševića u Galeriji SC posjetite do 10. prosinca, a Babilonske viseće vrtove umjetnice Gaie Radić u Kiosku (prostor na istočnom ulazu u SC) do 22. prosinca. Izložba Babilonski viseći vrtovi gleda se izvana kroz staklene površine objekta.

…Kuševićevi radovi za sada su jedini slikarski radovi na kojima su primijenjeni postulati geopoetike, makar na ovim prostorima. Ne zaboravlja na povijesne uzore u likovnoj temi pejzaža, od Cézannea i Bonnarda pa sve do suvremenih autora kao što su Kirkeby ili Hodgkin, na čijim lekcijama iz percepcije krajolika, kao i onim slikarskim, u konačnici gradi svoj autentični izraz, unoseći u ovu temu suvremen, ali i tako osebujan pristup svijetu, svjestan transformativnog kapaciteta vlastita unutarnjeg svijeta i imaginacije. Njegov Itinerarij, slikarski ciklus od samo nekoliko imaginarnih pejzaža, zaista jest duhovni vodič kroz konstante transformacije u prirodi i demonstracija novog, nužnog pristupa Svijetu, napose usred krize gdje se naša kuća zbog otuđenosti i nerazumijevanja nezaustavljivo urušava.

iz predgovora, Jelena Šimundić Bendić

Luka Kušević rođen je 1993. godine u Zagrebu gdje je završio Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn. 2017. godine diplomira na Odsjeku za slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Zoltana Novaka. Samostalno izlaže od 2018., a ističu se izložbe u Galeriji Forum 2018., Zlatni ajngel u Varaždinu 2019. i Galeriji Matice hrvatske 2022. Redovno izlaže i na mnogim skupnim izložbama od kojih se ističu 5. Bijenale slikarstva 2019. i 2020. Erste fragmenti 16, na kojoj mu je otkupljen rad, a na 6. Bijenalu slikarstva 2021. osvaja nagradu Iva Vraneković  – Vladimir Dodig Trokut. Sudjeluje i na 57. Zagrebačkom salonu 2022.  Živi radi u Zagrebu.


Drevni Babilon, grad ljudske oholosti i arogancije, razvrata, lažnih bogova i u konačnici božje silovite kazne, očarava nas svojom legendarnom ljepotom, bogatstvom i moći, ali i ambicijom. Djelo Gaie Radić Babilonski viseći vrtovi prožeto je Babilonskim motivima, u svim njegovim aspektima – ne samo očaravajućim visećim vrtovima već i njegovoj propasti pod božjom rukom. Narativ Babilonske ohole ambicije za dosezanjem božanskog pomoću dobro poznatog motiva u umjetnosti – Kule Babilonske, Gaia Radić koristi u službi metafore za današnje društvo koje uporno korača u virtualno u nastojanju prožimanja u svijet digitalnog gdje izmiču granice tjelesnosti i prostornosti. Autorica naglašava navedeno prožimanje digitalnog u stvarni prostor koristeći se kablovima postavljenima u obliku mreža circuit boarda, odnosno sklopovskih pločica, podsjećajući također na korijenje i lijane visećih vrtova Babilona…

iz predgovora, Anđela Tenšek

Gaia Radić novomedijska je umjetnica iz Pule rođena 2001. godine. Nakon završene Opće gimnazije 2019. godine upisuje studij primijenjene umjetnosti na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Godine 2020. paralelno upisuje studij arhitekture na Fakultetu za arhitekturu Sveučilišta u Ljubljani. Sudjelovala je na više skupnih izložbi i realizirala je više samostalnih izložbi. Dobitnica je Erste 2. nagrade na 36. Salonu mladih 2022. te je bila finalistica Nagrade za mlade umjetnice Zlatna lubenica 6.0. Najmlađa je članica HDLU-a Istre.