Književni petak: Koje je boje Zagreb?

Gradska knjižnica

U okviru manifestacije Noć knjige održat će se tribina Književni petak, u petak, 21. travnja 2023. u 20 sati u Gradskoj knjižnici, Starčevićev trg 6, Čitaonica, 1. kat:

Koje je boje Zagreb?
Gosti: Rosana Ratkovčić, Boris Štromar
Urednik i voditelj Književnog petka: Saša Šimpraga

Gradove je moguće klasificirati po nizu parametara, a jedan od njih je i boja. Boje u gradu u pravilu nose neki (vizualni) osjetilni doživljaj. One su stvarne (npr. crveni šestinski kišobrani ili zeleni Franceki) i simbolične (npr. crvena Trešnjevka). Neke od gradskih ulica u imenu nose boje, npr. Žuti breg ili Zeleni kut. Boje u arhitekturi karakteriziraju pojedina stilska razdoblja. Simboličko značenje boje nosi različite poruke u javnom prostoru.

Na primjeru Belog Zagreba čija je službena boja plava, o fenomenu boje u gradu govorit će dva gosta, i to jedna o gradu danju, a drugi o gradu noću: dr. sc. Rosana Ratkovčić i Boris Štromar. (S. Š.)

Dr. sc. Rosana Ratkovčić je povjesničarka umjetnosti i kustosica, docentica na Odjelu za umjetničke studije Sveučilišta Sjever. Istraživački, stručni i izložbeni interesi vezani su uz urbane teme, a uključuju ulogu slike i drugih semantičkih oznaka u javnom prostoru.

Boris Štromar je jedan od osnivača Astronomskog društva Beskraj. Osim popularizacije astronomije kroz brojna javna opažanja astronomskih događaja u Zagrebu, bavi se i problemom pretjeranog svjetlosnog onečišćenja. Kroz rad Udruge za zaštitu noćnog neba “Naše nebo”, čiji je dopredsjednik, sudjelovao je u izradi Zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja i pripadajućih pravilnika.

Saša Šimpraga je publicist i aktivist. Autor je knjige „Zagreb, javni prostor“ i urednik nekoliko knjiga u polju arhitekture i umjetnosti. Osnivač je i voditelj platforme 1postozagrad koja se volonterski bavi poboljšanjima Zagreba.