U Galeriji fotokluba Zagreb otvorena izložba članova Fotokluba Split

Fotoklub Zagreb / Fotoklub Split

U Galeriji fotokluba Zagreb (Ilia 29/3) sinoć je otvorena izložba članova Fotokluba Split, a otvorili su je Hrvoje Mahović, predsjednik Fotokluba Zagreb i Maja Prgomet, predsjednica Fotokluba Split.

Fotoklub Split osnovan je 1911. godine i spada među najstarije udruge građana na području grada Splita, Dalmacije i Hrvatske. S obzirom da su aktivnosti udruge zamrle u razdoblju svjetskih ratova, o kontinuitetu djelovanje udruge možemo govoriti od pedesetih godina prošlog stoljeća. U to se vrijeme djelatnost udruge iznimno intenzivira te Fotoklub Split postaje važan dionik kulturnog i društvenog života grada Splita. Nemjerljiv je doprinos udruge u obrazovanju i edukaciji lokalne zajednice iz područja tehničke kulture te osposobljavanju čitavih generacija mladića i djevojaka za bavljenje fotografijom i usvajanje sofisticiranih fotografskih tehnika. Od 1953. godine udruga se nalazi u istom prostoru, u Marmontovoj ulici u samom centru grada, a od 1956. godine u navedenom prostoru vodi Galeriju fotografija u kojoj se već gotovo sedamdeset godina u kontinuitetu izlažu isključivo fotografske izložbe. Zbog toga su 2014. godine Galerija fotografije i Fotoklub Split trajno zaštićeni kao kulturno dobro pri Registru kulturnih dobara Ministarstva kulture i medija.

Izložbeni prostor udruge, Galerija fotografija, danas je kultno mjesto gdje rado navraćaju svi – umirovljenici poslije peškarije, mladi poslije đira po Rivi, neki fotografi amateri, neki samo zaljubljenici u fotografske slike – i rado polemiziraju o izloženim fotografijama. Takvu visoku posjećenost i dinamičnost u komunikaciji s posjetiteljima Fotoklub Split zasigurno duguje i činjenici što kroz svoju stoljetnu povijest nije nikada postao elitistički prostor, ograničen za uzak krug stručnjaka i akademskih umjetnika, kako se to često dogodi s prestižnim izlagačkim prostorima. Naprotiv, Galerija fotografije razvila se tijekom godina u izrazito demokratičan prostor, otvoren i pristupačan svima, čemu svjedoči i popriličan broj partnerskih projekata, uključivanje u humanitarne akcije i projekte od važnosti za grad Split i njegove građane.

Fotoklub Split danas broji 80 redovnih i 25 pridruženih članova – profesionalnih fotografa, fotoreportera, fotoamatera i ljubitelja fotografije, a rad članova udruge prepoznat je i na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Posebno je važno naglasiti da danas gotovo polovicu članstva čine žene, a žene su i na brojnim funkcijama u udruzi, za razliku od početaka udruge kada je bilo svega desetak žena članica na 150 članova udruge. Međutim, ni danas, kao ni u samim počecima Fotokluba, ne možemo govoriti o nekakvom prepoznatljivom, jedinstvenom fotografskom stilu udruženja. Zajednički nazivnik kroz povijest bila bi upravo raznorodnost fotografskih izričaja i izrazita individualnost članova koje, usprkos razlikama u pristupu i vrednovanju medija, veže istinska ljubav prema fotografiji. Entuzijazam i ljubav razlozi su i zbog kojih je Fotoklub Split, kao jedna od najstarijih udruga u Splitu, opstao, iako često na rubu egzistencije, često i bez sluha i podrške nadležnih tijela, prkoseći burnim i turbulentnim godinama naše povijesti i odgajajući nove naraštaje poklonika fotografije.Izložba članova Fotokluba Split u Fotoklubu Zagreb izvrsna je prilika za predstavljanje članova našeg kluba široj publici, osnaživanje suradnje između dvaju udruga, umrežavanje i razmjenu, a nadamo se da će ovakvi projekti izložbenih razmjena nastaviti dalje u doglednoj budućnosti te postati tradicionalni. U okviru ove izložbe stučni žiri u sastavu Jasminka Babić, Mirko Pivčević i Hrvoje Zuanić odabrali su radove 25 autora/ica:


Andrija Vrcan – Dogovor
Andrja Vrcan – Meštar
Antonio Stipinović – Međuprostori
Antonio Stipinović – Metamorfoza
Brigita Ercegović – Dog walker in the mist
Brigita Ercegović – Walker in the mist
Damir Borčić – Palme
Damir Borčić – Sam
Diana Junaković – Body Language
Diana Junaković – Dalmatia
Dragana Vukić – Bepina
Dragana Vukić – Crkvica i ekipa
Duje Klarić – Orebić
Duje Klarić – Mrduja
Igor Bakotić – Mr.Wayne
Igor Bakotić – Zapadna vrata
Igor Surjan – Silueta i refleksija na kazalištu
Igor Surjan – Šetnja po kisi sa najsigurnijom rukom
Iris Ban – Silence of the Wind#3
Iris Ban – Social Distance – Photographer
Ivan Galić – Medvednica u magli
Ivan Galić – Šolta
Joško Stipanović – Kišo gdje si
Joško Stipanović – Punta Marjana i Čiova
Maja Prgomet – Svetac
Maja Prgomet – Zen
Marina Blažević – Crveni kišobran
Marina Blažević – Pogled u suton
Milan Šabić – Okviri 1
Milan Šabić – Okviri 2
Pero Dragičević – Nikša V.
Pero Dragičević – Refleksija 22
Robert Pleško – 89 golubova
Robert Pleško – Marenda
Rocco Zorić – Osti
Rocco Zorić – Paiz ujutro
Šimo Dragičević – Plava sjena
Šimo Dragičević – Crvena sjena
Tina O’Rielly – Nedjeljno popodne
Tina O’Rielly – Put ka svjetlu
Valentino Bilić Prcić – Događaj 06
Valentino Bilić Prcić – Događaj 14
Vicko Vidan – Prijatelj
Vicko Vidan – Sunčanica
Vlatka Vela – Buža
Vlatka Vela – Kruh naš svagdašnji
Žaklina Antonijević – Kustos
Žaklina Antonijević – Ljubavna
Žana Hrkać – Jutro na Zrmanji 1
Žana Hrkać – Jutro na Zrmanji 2

Izložba je realizirana uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Zagreba: Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo i Gradskog ureda za obrazovanje, sporti mlade, a može se pogledati do 2. rujna 2022.