Kazalište Hotel Bulić u Galeriji: Pobuna Sold Out

Gradska galerija Striegl

Fotografija: Marko Ercegović

Predstava Pobuna Sold Out je temeljena na romanu ”Ljubavnice”, austrijske književnice i dobitnice Nobelove nagrade za književnost Elfriede Jelinek, a u režiji Senke Bulić i izvedbi Beti Lučić.

Predstava će se održati u subotu, 5. 11. 2022., s početkom u 20,00 sati, u prostoru Gradske galerije Striegl (1. kat Holandske kuće u Sisku), Rimska 10, Sisak.

Ulaz je besplatan.

O predstavi:

POBUNA SOLD OUT
Elfriede Jelinek LJUBAVNICE

režija: Senka Bulić
prijevod: Hana Stojić
izvodi: Beti Lučić
scenograf: Tomislav Ćurković
kostimograf: Oliver Jularić
dizajn svjetla: Tomislav Maglečić

Rad na tekstu ”Ljubavnice” Elfriede Jelinek je izazov da se u suvremenom transformiranom društvenom kontekstu propituju pritisci na žensku poziciju koja je uzdrmana novim oblicima društvene i intimne represije. Zanima nas kritički odnos prema nametnutim modelima rada, braka, ljubavi i seksualnosti. Parodiranjem ljubavnog romana, Elfriede Jelinek dekonstruira brojne mitove vezane uz poziciju žene u svijetu vladajućih muških principa. Smatramo da je nužno raditi upravo na ovom materijalu koji je važan na različitim razinama, političkoj, feminističkoj, u vremenu u kojem se stečena prava žena dovode u pitanje.

Iz kritike Gorana Terzića:

”Ovom aktualnom monodramom, osim problema prisutnih u patrijarhalnom ustrojstvu odnosa, redateljica je ispitala i kritike feminističke teorije. Slučaj Brigitte pokazuje da, premda postoje esencijalna razumijevanja podređenosti, uslijed raznolikih iskustava žena, feminizam još uvijek nije univerzalno prihvaćen. Poput Brigitte, mnoge žene strepe od posljedica ako prekrše odgoj koji propagira njihovu podređenost, stoga nekritički pristupaju pojmu muškarca te jedino žele udovoljiti i preživjeti. Iako osjete potlačenost, one plaho šute dok u sebi izgaraju.

Aktualni događaji o kojima čitamo i slušamo posljednjih dana živi su dokaz da je neophodno podizati svijest o vrijednosti, dostojanstvu i pravima žena. Ustvari je dobro da Brigitte nije iskočila iz kaveza. Svojim ostankom u muževoj sjeni razočarala je publiku i dala loš primjer iz kojeg učimo kako ne treba činiti. „Pobuna Sold Out” tu je da podsjeti na teško izborena prava koja, nažalost, i dalje treba iznova tražiti. Pod cijenu neizvjesnosti i potencijalnog rasula, uvijek je isplativo stati u obranu prava koja su jedna od elementarnih odrednica čovjekova bitka. U suprotnom, poput Brigitte, svjesno biramo neživot i autodestrukciju.”