Izložba Nikole Vrljića: Odbjegli

Galerija Krsto Hegedušić

Otvorenje izložbe će se održati u ponedjeljak, 25. rujna 2017. u 20,00 sati, u prostoru galerije Krsto Hegedušić, Šetalište J. J. Strossmayera, Petrinja.


O izložbi:

Galerija Krsto Hegedušić Vas poziva na otvorenje izložbe suvremenog hrvatskog kipara NIkole Vrljića pod nazivom ”Odbjegli”.
Ovo izložbom, Nikola Vrljić će predstaviti 14 skulptura koje su nastale tijekom 2017. godine.

Pomalo intrigantan naziv izložbe upućuje na Vrljićevu skulptorsku viziju ”odbjeglih” mitskih bića: sfinge i jednoroga. Vrljić razvija skulptorski ciklus u kontekstu potencijalnih rasplitanja ”sfingine zagonetke” što je i naslov teksta predgovora za katalog izložbe, autorice i kustosice izložbe, Barbare Vujanović, koja kaže sljedeće:

”(…) učestalo sažimanje ljudske i životinjske pojavnosti i prirode, u različitim ciklusima, postala je jedna od glavnih odrednica njegove stilske prepoznatljivosti, ali i polazište konstantnih iskoraka i otvaranja mogućnosti sadržajne i formalne varijacije.

Slijedom tih varijacija čovjekolikih životinja, cirkusanata i drugih likova, u najnovijem ciklusu dočekali smo konačno i famoznu sfingu, odnosno čitavo krdo odbjeglih začudnih bica. Kamo i od kuda bježe, što ih na to nagoni? Uostalom, što simboliziraju sfinge, je li potrebno podsjetiti se tradicionalne geneze ovih stvorenja, koja su obilježila imaginarije različitih civilizacija, ponajprije grčku, egipatsku i hinduističku mitologiju? Vjerojatno, ako nas je baš volja, no, ipak mi se čini da je ključ prepoznavanja njihove prirode i motiviranosti određen kiparovim tipičnim ironičnim svjetonazorom, koji, iskazan i u pojedinim naslovima, sugerira prkos i bunt (primjerice, Ne znam za vas, al ja idem; Bolje pola nego mrtav). Mitu je, dakle, suprotstavljen britki humor.
Autor, kao i uvijek, subverzivno obrće paradigmu. Sfinge se sustežu od svoje očekivane statične uloge čuvarica, a gube i erotski potencijal, koji je bio prisutan u razdoblju simbolizma.(…)”