Izložba Kraljevskog fotografskog udruženja Velike Britanije

Fotoklub Split

U četvrtak, 18. kolovoza u Galeriji fotografije Fotokluba Split otvorena je izložba članova The Royal Photographic Societyja, odnosno Kraljevskog fotografskog udruženja Velike Britanije, osnovanog davne 1853. godine s ciljem popularizacije fotografije i umjetnosti te širenja kruga ljubitelja fotografije. Udruga broji čak 11 000 članova diljem svijeta, a kao fotografska organizacija iznimno je posvećena dobrotvornom radu te članovi sudjeluju u brojnim humanitarnim akcijama i pomažu potrebitima. Osim toga, kontinuirano djeluju na edukaciji građanstva iz područja fotografije, organiziraju društvena događanja, izlete i putovanje, čak i stipendiraju mlade, nadarene fotografe i fotografkinje.

Posjetiteljima  su se prigodnim riječima obratili Maja Prgomet, predsjednica Fotokluba Split, Mariana Pivalica, voditeljica za razvoj turističkih proizvoda i kongrese Turističke zajednice grada Splita, a izložbu je otvorio David Hicks, predstavnik Kraljevskog fotografskog udruženja Velike Britanije.

Gostovanje u Splitu nije se dogodilo slučajno – Gordana Johnson, članica Fotokluba Split s adresom u Londonu, povezala je ove dvije stare i ugledne udruge, želeći, kako kaže – da što više članova Kraljevskog fotografskog društva dođe u Split i doživi čaroliju grada pod Marjanom, ali i da Fotoklub Split ponosno predstavi svoj grad i čitavu Hrvatsku na izložbi koja bi se trebala održati u Londonu tijekom 2023. godine. Plan je da se suradnja udruga nastavi razvijati te da svako dvije godine Londončani gostuju sa svojom izložbom u Splitu, a Fotoklub kod njih u Lodonu. Izvrsna je to prilika za promociju hrvatske kulture i umjetnosti u svijetu, ali i za privlačenje engleskih zaljubljenika u fotografiju u Split. Iz Fotokluba Split poručuju da već dugi niz godina njeguju kvalitetnu suradnju s brojnim fotoklubovima iz Hrvatske i iz regije, ali da su od ove godine tu suradnju ipak odlučili podići na viši nivo – tako su s izložbama u Splitu gostovali kolege iz riječkog Fotokluba Color, u svibnju su u Splitu gostovali članovi Fotokluba Maribor, potom je u srpnju otvorena izložba članova Fotokluba Split u Fotoklubu Zagreb… a sada je na red došao i London.

Izložba s kojom se članovi regije London Kraljevskog fotografskog društva predstavljaju u Splitu, obuhvaća 74 fotografije 74 autora_ice nastalih tijekom 2021. i 2022. godine. Na izložbi se mogu vidjeti radovi autora koji tek započinju svoj fotografski put, ali i autora koji su stekli ”FRPS” – najvišu razina odlikovanja Društva. Većina fotografija snimljena je digitalnim fotoaparatom, a neke čak i mobitelom – te ih većina nema žanrovske i stilske poveznice.

Izložba je realizirana uz podršku Ministarstva kulture i medija,Grada Splita, Splitsko-dalmatinske županije te je dio programa ”Redovni godišnji program udruge Fotoklub Split” koji se financira iz sredstava podrške Zaklade “Kultura nova”.

Izložba ostaje otvorena do 23. rujna i može se pogledati u radno vrijeme Galerije fotografije.