Dirljiva i intimna izložba ”Odlučna” Nine Đurđević.

Fotoklub Split

U petak, 24. lipnja u 19:30 sati  u Galeriji fotografije Fotokluba Split otvorit će se sjajna, dirljiva i intimna izložba ”Odlučna”, vizualne umjetnice Nine Đurđević.

Riječ je o projektu u okviru kojega autorica istražuje temu suicida koja je i danas najčešće praćena stigmom, sramom i predrasudama. Đurđević za potrebe svog rada fotografira devetero protagonista na mjestima gdje su si pokušali oduzeti život, a njezina dva autoportreta nastala su na mjestima gdje se 2001. ubio njezin otac i 11 godina poslije i njezin brat.

O svom autorskom konceptu Nina Đurđević kaže: ”Portretiranje osoba koje su pokušale suicid, nisu uspjele, danas su zadovoljne, na mjestu radnje sa osmijehom na licu. Ovo je najkoncentriraniji time i najprecizniji opis ovog projekta. Ovog autoportretnog projekta. Jer dolazim iz uspješne suicidalne obitelji. Moja nuklearna obitelj (mama, tata, brat i ja) reducirana je na pola. Spala na žensku polovicu. Moje je životno iskustvo uvelike obojano ovom, a i nekim drugim redukcijama. Moji stavovi također. Načini reagiranja. Percipiranje. I ne, ne mogu reći da sam zavoljela život, shvatila njegovu dragocjenost, mudro učila iz tuđih iskustava, počela živjeti punim plućima zbog ovih izgubljujućih iskustava. A ipak, volim život, mislim da je dragocjen kada ga takvim osjećaš, nastojim iskoristiti tuđa iskustva, živim najpunije što mogu. Ovaj je projekt zamišljen kao oda životu. Životu koji je naša istost. Živi smo, zar ne?”

Nina Đurđević rođena je 1980. godine u Brežicama, Slovenija. Odnos s fotografijom započela je spontano još 1994. godine družeći se s tatinim fotoaparatom da bi već četiri godine kasnije ostvarila prvu samostalnu izložbu. Završila je Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu, smjer Filmsko i televizijsko snimanje te master program za fotografiju na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu. Članica je ULUPUH-a i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, dobitnica je nekoliko nagrada, a njeni radovi iz serije autoaktova Objekt(iv)na uvršteni su u fundus Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu.

Izložba je realizirana uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija i Grada Splita te je dio programa ”Redovni godišnji program udruge Fotoklub Split” koji se financira iz sredstava podrške Zaklade “Kultura nova”. Izložba ostaje otvorena do 14. srpnja i može se pogledati u radno vrijeme Galerije fotografije.