Foto utorak u četvrtak: dr. sc. Lovorka Magaš Bilandžić

Fotoklub Split

Osmo izdanje Foto utorka očekuje nas u ČETVRTAK, 26. listopada u 19 sati, a donosi nam zanimljivo gostovanje dr. sc. Lovorke Magaš Bilandžić, izvanredne profesorice na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

U svom predavanju ”Žene iza kamere − o profesionalnim fotografkinjama, fotoamaterkama i fotoreporterkama u Hrvatskoj od 1918. do 1945.” dr. sc. Magaš Bilandžić će nam predstaviti modalitete školovanja, djelovanja, položaja i uloge fotografkinja u Hrvatskoj od 1918. do 1945., a na primjeru istaknutih fotografkinja poput Antonije Kulčar Prut, poznatije kao Tonka, Ivane Tomljenović Meller i Elvire Kohn, ali i niza drugih, manje poznatih i danas zaboravljenih autorica, analizirat će se prisutnost žena u okviru fotografske struke i scene. Pri tome će se posebna pažnja posvetiti njihovu angažmanu u fotografskim atelierima, recepciji u javnosti te prisutnosti na izložbama. Drugim riječima, povijest fotografskog medija u Hrvatskoj sagledat će se iz ženskog rakursa i kroz djelovanje profesionalnih fotografkinja, fotoamaterki i fotoreporterki koje su obilježile fotografiju u razmatranom razdoblju te objektivom zabilježile duh vremena i brojne pojave karakteristične za lude 1920-e, turbulentne 1930-e i ratne 1940-e.

Dr. sc. Lovorka Magaš Bilandžić izvanredna je profesorica na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu gdje predaje kolegije vezane za modernu i suvremenu umjetnost te fotografiju (izborni kolegij Fotografija u Hrvatskoj do 1945.). Diplomirala je povijest umjetnosti i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2005., a doktorirala 2012. s temom Sergije Glumac – život i djelo. Autorica je brojnih izložbi (npr. Foto Tonka – Tajne ateliera društvene kroničarke, 2015.). Surađivala je na nizu izložbenih projekata u okviru kojih je autorski obradila pojedine dionice (npr. Šezdesete u Hrvatskoj – Mit i stvarnost, 2018., dionica grafički dizajn; Na robu: vizualna umetnost v Kraljevini Jugoslaviji 1929–1941, 2019., dionica fotografija). Bavi se temama vezanima uz modernu i suvremenu umjetnost, posebice grafičkim dizajnom, fotografijom, scenografijom, grafikom i poviješću izložbi.

Program je realiziran uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija RH i Grada Splita te je dio programa »Redovni godišnji program udruge Fotoklub Split« koji se financira iz sredstava podrške Zaklade Kultura nova.