Etiopija- zemlja vječnih hodača

Priroda uživo


Etiopija – zemlja vječnih hodača, predavanje je koje će održati prof. dr. sc. Jadranka Varljen, u četvrtak 2. svibnja 2019., s početkom u 18:00.

Medijateka Francuskog instituta
Preradovićeva 5, Zagreb

SAŽETAK
U studenom 2018. obišli smo Etiopiju, zemlju koja nas je potpuno fascinanirala, kako prirodnim ljepotama tako i ljudima koje smo susretali. Putovanje je bilo podijeljeno u dvije cjeline: sjeverni, povijesni krug i južni dio s posjetom plemenima doline rijeke Omo.
U prvom, povijesnom dijelu obilazili smo stare crkve i samostane te istraživali korijene civilizacije: od starog Aksuma, veličanstvene Lalibele, srednjevjekovnih dvoraca Gondara do zabačenog Tigraya poznatog po brojnim crkvama uklesanim u stijene. Često smo imali osjećaj da smo se vratili u vrijeme Starog zavjeta. Osim priča i legendi, koje tamo imaju veću težinu od stvarne povijesti, čudesna je i sama priroda: od slapova Modrog Nila i jezera Tana s otočnim samostanima do gorja Simien na čijim livadama obitavaju živahni babuni gelada.
Drugi dio putovanja vodio nas je u potragu za plemenima doline rijeke Omo. Obilazili smo zabačena sela u kojima žive lokalna plemena, različita po svojem vanjskom izgledu i po svojim običajima. Ovo je područje neobično zanimljivo jer ga nastanjuju neka do najfascinantnijih afričkih plemena.

O PREDAVAČICI
Prof. dr. sc. Jadranka Varljen cijeli svoj radni vijek provela je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, na Zavodu za kemiju i biokemiju. Aktivna je članica Hrvatskog društva za biokemiju i molekularnu biologiju, čija je bila i predsjednica. Voditeljica je nekoliko znanstvenih projekata MZOŠ-a te autorica četrdesetak izvornih znanstvenih članaka i desetaka knjiga. Dobitnica je mnogih nagrada i priznanja, među kojima se posebno ističe nagrada za najboljeg profesora Medicinskog fakulteta u Rijeci. Cijeli je svoj život posvećena trima velikim strastima: znanstvenom istraživanju, poučavanju medicinske kemije i biokemije te putovanjima.

O CIKLUSU PRIRODA UŽIVO
Hrvatsko prirodoslovno društvo, izdavač časopisa Priroda, organizira ciklus znanstveno-popularizacijskih predavanja pod nazivom Priroda uživo. Predavanja se održavaju dvaput mjesečno, a svako je popraćeno člankom u časopisu Priroda, jednim od najstarijih časopisa za popularizaciju prirodnih znanosti u Europi, koji izlazi od 1911. godine.

Dario Hrupec, voditelj Prirode uživo

Izvornik: Facebook