Ekspedicija na Kavkaz

Priroda uživo

Znanstveno-popularizacijsko predavanje “Ekspedicija na Kavkaz” će održati dr. sc. Milivoj Uroić u četvrtak, 18. travnja 2019. s početkom u 18 h, u Knjižnici i čitaonici Bogdan Ogrizović, Preradovićeva 5, Zagreb.

SAŽETAK
U sklopu projekta “Put ekspedicionizma” 17 članova triju odsjeka Hrvatskog planinarskog društva Željezničar iz Zagreba bili su u kolovozu 2018. u Gruziji (Svanetiji). Alpinistički i visokogorski ciljevi ekspedicije na Kavkaz bili su usponi na vrhove Ušba (4700 m), Tetnuldi (4858 m) i Lajla (4009 m). U ovom će predavanju biti opisane zanimljivosti i složena logistika putovanja, Gruzija i Turska te prethodne pripreme za samu ekspediciju koje su bile odrađene u Alpama.

O PREDAVAČU
Dr. sc. Milivoj Uroić nuklearni je fizičar zaposlen u Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu. Uz odlaske na nuklearna mjerenja u brojne institucije u Italiji, Francuskoj, Belgiji i Kanadi, posebno je ponosan na neutronski generator u Zagrebu, uređaj čiji je prethodnik dominantno odredio povijest Instituta Ruđer Bošković u 60-im i 70-im godinama. Kad ne špiljari, ne planinari, ne orijentira se ili ne roni pod morem, Milivoj Uroić bavi se popularizacijom znanosti, posebno popularizacijom nuklearne fizike. Jedan od glavnih hobija mu je speleologija kojom se bavi u okviru Speleološkog odsjeka HPD-a Željezničar. Prikazana ekspedicija dio je projekta “izlaska iz kutije”, odnosno proširivanja uobičajenih aktivnosti speleološkog, visokogorskog i alpinističkog odsjeka u društvu.

O CIKLUSU PRIRODA UŽIVO
Hrvatsko prirodoslovno društvo, izdavač časopisa Priroda, organizira ciklus znanstveno-popularizacijskih predavanja pod nazivom Priroda uživo. Predavanja se održavaju dvaput mjesečno, a svako je popraćeno člankom u časopisu Priroda, jednim od najstarijih časopisa za popularizaciju prirodnih znanosti u Europi, koji izlazi od 1911. godine.

Dario Hrupec, voditelj Prirode uživo