Diana Burazer gošća Stihovnice Siska

Matica hrvatska ogranak Sisak

Na Stihovnici Siska Matice hrvatske, koja će se održati u subotu, 16. ožujka s početkom u 19 sati u Rimskoj ulici br. 9, gostovat će poznata pjesnikinja Diana Burazer. Naglasak večeri bit će na njezinoj najnovijoj pjesničkoj zbirci Nebeske jabuke, ali dotaknut ćemo se i drugih interesantnih tema i čuti neke od njezinih ranijih pjesama. U nastavku večeri stihove će govoriti i ostali zainteresirani pjesnici.

Izdvajamo iz životopisa Diane Burazer:

Rođena je u Zagrebu, gdje je i diplomirala Teorijsku matematiku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Od 1977 godine do početka rata (1992 godine) živjela je i radila u Mostaru, a od 1992 živi i radi u Zagrebu. Piše poeziju i, povremeno, književnu kritiku. Kao mladi pjesnik često je nagrađivana: Antun Branko Šimić, Drenovci , 1970, Slovo Gorčina, Stolac, 1972 god., Goranovo proljeće, Zagreb, 1974 god. Zastupljena je brojnim antologijama. Pjesme su joj prevođene na francuski, engleski, njemački, norveški, poljski, rusinski i slovenski jezik. Surađuje u mnogim književnim listovima i časopisima. Članica je Društva književnika BiH, Društva hrvatskih književnika (DHK), te član Hrvatskog PEN-a.

Objavljene knjige pjesama

  • Nesvanjivo, Sarajevo, 1974.
  • Četvrti zid, Sarajevo, 1984.
  • Na odmorištu između dva svijeta, Zagreb, 1994.
  • Druga kuća, Zagreb, 2003. (nagrada “Josip Sever”)
  • Izvan zaklona, Izbor pjesama u biblioteci Manualis labor, Priboj 2007.
  • Naranča,  Fidipid, Zagreb 2008.
  • Nebeske jabuke, Fidipid, Zagreb, 2018

Nagrade:
 
Antun Branko Šimić, Drenovci , 1970.;
Slovo Gorčina, Stolac, 1972.;
Goranovo proljeće, Zagreb, 1974 god.
Knjige pjesama Druga kuća i Naranča bile su u najužem izboru za godišnju nagradu najbolje knjige poezije u Hrvatskoj Tin Ujević.