Stihovnica Siska: Davor Šalat i Lana Derkač Šalat

Matica hrvatska ogranak Sisak

Iduća Stihovnica Siska na rasporedu je u subotu, 13. travnja u 19 sati (Matica hrvatska, Rimska 9). Glavni gosti večeri su ugledni pjesnički i spisateljski bračni par Davor Šalat i Lana Derkač Šalat. Predstavit će se publici s presjekom svoje recentne poetske produkcije, a svakako će biti prilike i za razgovor o njihovim bogatim uredničkim, kritičarskim i prevoditeljskim karijerama.

Donosimo iz životopisa Lane i Davora:

Lana Derkač Šalat (Požega, 1969) diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Piše poeziju, prozu, drame i eseje. Nagrađivana je, uvrštavana u antologije, panorame i zbornike u Hrvatskoj i inozemstvu. Bila je sudionik više međunarodnih pjesničkih festivala i književnih događanja: Međunarodni pjesnički festival (Hrvatska), Struške večeri poezije (Makedonija), Curtea de Arges Poetry Nights (Rumunjska), Kuala Lumpur World Poetry Reading (Malezija), Kritya (Indija),  Sajam knjiga u Guadalajari (Meksiko), Lirikonfest (Slovenija), International Poetry Meeting (Cipar), Festival international et Marche de Poesie Wallonie – Bruxelles (Belgija), Festival Internacional de Poesia u Granadi (Nikaragva) itd.  Tekstovi su joj prevođeni na 15 jezika.

Uredila je:

-Kairos u Zagrebu (izbor poezije s Međunarodnog pjesničkog festivala; zajedno s Davorom Šalatom), DHK, Zagreb, 2006.

-Third Word, Post-Socialist Poetry (izbor iz poezije postsocijalističkih zemalja; zajedno s indijskim književnikom Thachomom Poyilom Rajeevanom), Monsoon Editions, Calicut, 2007.

Objavila je knjige:

-Usputna raspela (poezija), Privlačica, Vinkovci, 1995.

-Utočište lučonoša (poezija), Meandar, Zagreb, 1996.

-Eva iz poštanskog sandučića (poezija), Meandar, Zagreb, 1997.

-Škrabica za sjene (poezija), Matica hrvatska, Karlovac, 1999.

-Rezignacija (drame), Meandar, Zagreb, 2000.

-Osjećam melankoliju (poezija, zajedno s R. Jarakom i T. Ribićem), Nakladnička kuća Tonimir i Varaždinsko književno društvo, Varaždinske toplice, 2002.

-Osluškivanje anđela (kratke priče), Meandar, Zagreb, 2003.

-Šuma nam šalje stablo e-mailom (poezija), DHK, Zagreb, 2004.

-Striptiz šutnje (poezija), Tribina Jutro poezije, Zagreb, 2006.

-Tko je postrojio nebodere (poezija), Altagama, Zagreb, 2006.

-Murmullo sobre el asfalto (poezija, zajedno s Davorom Šalatom), La Zonámbula, Guadalajara, 2008.

-Zastava od prašine (kratke priče), V.B.Z, Zagreb, 2009.

-Qui a mis en rang les gratte-ciels? et autres poèmes (poezija), M.E.O, Bruxelles, 2010.

-Šah sa snijegom (poezija), HDP, Zagreb, 2011.

-Doručak za moljce (roman), Naklada Ljevak, Zagreb, 2012.

-Posvajanje neba (poezija), HDP, Zagreb, 2015.

-Ugovor s prašinom (poezija), JU Ratkovićeve večeri poezije, 2017.


Davor Šalat rođen je u Dubrovniku 1968. godine, a cijeli je život proveo u Zagrebu, gdje je na Filozofskom fakultetu diplomirao komparativnu književnost te španjolski jezik i književnost. Radi kao novinar i urednik na Hrvatskom radiju – Radiju Sljeme. Glavni je urednik časopisa za međunarodnu književnu suradnju Most/ The Bridge i član uredništva časopisa Kolo. Godine 1991. dobio je nagradu Goran za mlade pjesnike u okviru pjesničke manifestacije Goranovo proljeće. Nagrađen je za poeziju i esej na Susretima hrvatskog duhovnog književnog stvaralaštva Stjepan Kranjčić u Križevcima. Godine 2015. za knjigu Zrcalni ogled dobio je nagradu Julije Benešić u Đakovu za najbolju zbirku kritika. Šalat je preveo i objavio zbirku pjesama španjolskog nobelovca Juana Ramóna Jiméneza Vječnosti (2001.) te cikluse pjesama Víctora Rodrígueza Núñeza, Manuela Altolaguirrea i Francisca Domenea. Priredio je izbore iz poezija Željka Sabola, Ante Stamaća, Branimira Bošnjaka, Gojka Sušca, Dubravka Škurle i Zvonimira Goloba, kao i panorame suvremenog hrvatskog pjesništva na engleskom i njemačkom jeziku (zajedno s Borisom Perićem), te suuredio antologiju Međunarodnog pjesničkog festivala u Zagrebu Kairos u Zagrebu/ Kairos in Zagreb (2006.). Bio je i suvoditelj spomenutog festivala u organizaciji Društva hrvatskih književnika. Sudjelovao je na više hrvatskih i međunarodnih pjesničkih susreta i festivala te književno-znanstvenih skupova (Litva, Slovenija, Albanija, Makedonija, Meksiko, Indija, Maroko). Objavljivao je poeziju, književnu kritiku i esejistiku u mnogim domaćim i inozemnim književnim časopisima, a tekstovi su mu prevođeni na desetak jezika. Zastupan je u više antologija i panorama suvremene hrvatske poezije. Sudjelovao je, izborom i leksikografskim jedinicama, u izradi Leksikona hrvatske književnosti – Djela.

Objavio je knjige poezije:

– Unutarnji dodir (1992.),

– Sanjarije krhkog sunca (1999.),

– Košulja tišine (2002.),

– Uspavanka pod pepelom (2005.),

– koautorski s Lanom Derkač Šalat – Murmullo sobre el asfalto (Meksiko, 2008.),

– Tumačenje zime (2009.)

– Zvijezde, davna lica spašenih (2019.).

Objavio je i pet knjige eseja i kritika, uglavnom o suvremenim hrvatskim pjesnicima:

– Odgođena šutnja (2007.),

– Posrtanje za alibijem (2011.),

– U tigrovoj kući (2012.), Zrcalni ogled (2014.)

– Skeniranje vjetra (2016.).