Decameron 2020 – priče iz karantene

online književni događaj

Mlade riječke književnice otvorile su ovog tjedna platformu za kolektivno književno stvaralaštvo u kojem će moći sudjelovati svi zainteresirani autori i čitatelji. Riječ je o online eventu pod nazivom Decameron 2020 – priče iz karantene. Cilj je ove inicijative ispuniti virtualni krajolik kratkim pričama nastalima u vrijeme pandemije te čitateljima, prikovanima uz ekrane, ponuditi umjetnički sadržaj koji će donekle nadomjestiti odgođene i otkazane kulturne programe.

Projekt je nadahnut književnim klasikom Dekameron talijanskog humanista Giovannija Boccaccia. U originalnom djelu skupina mladih ljudi uzmiče pred epidemijom kuge i odlazi na selo gdje naizmjenice priča priče na razne teme kako bi si prikratila vrijeme. Za razliku od njih, domaći će autori uključeni u inicijativu koristiti internet kao sigurnu zonu za pripovijedanje, a čitatelji će u svakom trenutku moći navratiti na njihovo “književno ladanje” kako bi uživali u pričama.

Poziv se odnosi na sve objavljene i neobjavljene autore koji stvaraju u raznim žanrovima te pišu na hrvatskom jeziku i jezicima s kojih se ne prevodi, a u projekt su se već uključili brojni domaći autori spekulativne fikcije. U duhu originala, predložene su i teme vezane uz dane okolnosti, kao što su: u svemiru, nitko ne čuje kad kašlješ (priče o izolaciji), junaci našeg doba (priče o solidarnosti), ljubav u doba korone (ljubavne priče iz doba epidemije), povijesne pošasti (priče o kugi i drugim zlima), vrli novi svijet (priče o svijetu kakvog više ne prepoznajemo), vidanje i vidarsko prigovaranje (priče o magičnim oboljenjima i iscjeljenjima), ljudska komedija (humoristične priče o toaletnom papiru i drugim nedaćama)…

Odabrane priče će se za vrijeme borbe s pandemijom redovito objavljivati na blogu decameron2020price.wordpress.com i pripadajućim društvenim mrežama te će biti dostupne svim zainteresiranima. Osim što će novonastale priče čitatelji moći pratiti putem Facebook stranice Decameron 2020, imat će priliku komentirati i ocjenjivati djela i neposredno se povezati s autorima.

Po ukidanju izvanrednog stanja, izbor priča ući će u elektroničku zbirku Decameron 2020 – priče iz karantene u kojoj će ostati zabilježene kao djelić autentičnog umjetničkog svjedočanstva iz vremena pandemije. Organizatorice ovog događaja, spisateljice Ana Cerovac, Antonija Mežnarić i Vesna Kurilić, pozivaju autore da razvesele svoje sugrađane malom dozom književnosti, a čitatelje da skrate vrijeme dokolice, zabave se i opuste uz priče pisane “u doba korone”.


Poziv za slanje kratkih priča na online event

Decameron 2020

Priče iz karantene

Dragi autori/ice,

s obzirom da smo se našli u ovom neizvjesnom vremenu, želimo vas pozvati da svojim pričama doprinesete stvaranju književnog online eventa Decameron 2020.

Odakle potječe ova ideja? U originalnoj formi Boccacciovog klasika mladi pripovjedači sigurnost pred srednjovjekovnom kugom pronalaze na ladanju, a vrijeme si krate pričajući priče. Za razliku od njih, preventivne mjere u vrijeme naše pandemije upućuju nas da se odgovorno držimo svojih stanova i ekrana, zbog čega će naša sigurna zona za pripovijedanje biti internet. Cilj ovog događanja je ispuniti virtualni krajolik pričama nastalima u vrijeme pandemije i na taj način donekle nadomjestiti kulturne sadržaje koji su morali biti odgođeni i otkazani. Želimo pružiti ljudima u izolaciji nešto čime će si ispuniti dokolicu i što će im pomoći da lakše prođu kroz ove problematične dane.

Priče će se za vrijeme borbe s pandemijom redovito objavljivati na blogu Decameron 2020 te će biti dostupne svim zainteresiranim čitateljima, stoga potičemo autore da počnu pisati već po objavi ovog poziva. Sudjelovanje u ovom eventu u potpunosti je volontersko, a izbor priča koje će se objaviti provodit će uredništvo. Dopušteni su svi žanrovi, a posebno se veselimo fantasyju i SF-u. Radnja priča trebala bi biti smještena na prostor Hrvatske i regije, ali prihvaća se i svemirsko okruženje dok god likovi i setting imaju veze s Hrvatskom i bilo kojom alternativnom verzijom zemlje i regije. Dakle, prihvaćamo i izmještenu hrvatsku kulturu i identitet.

U skladu s praksom u izvornom Dekameronu, objavljujemo i sedam tema koje će autori moći umjetnički interpretirati na svoj način. Jedan autor može poslati i više od jedne priče pod uvjetom da su u različitim temama. 

Teme/smjernice za Decameron 2020:

  • U svemiru, nitko ne čuje kad kašlješ (priče o izolaciji) 
  • Junaci našeg doba (priče o solidarnosti) 
  • Ljubav u doba korone (ljubavne priče iz doba epidemije)
  • Povijesne pošasti (o kugi i drugim zlima)
  • Vrli novi svijet (priče o svijetu kakvog više ne prepoznajemo) 
  • Vidanje i vidarsko prigovaranje (priče o magičnim oboljenjima i iscjeljenjima)
  • Ljudska komedija (humoristične priče o wc papiru i drugim nedaćama)

Preostale tri teme od ukupnih deset bit će objavljene naknadno.

Priče moraju biti prethodno neobjavljene, napisane na hrvatskom jeziku ili jezicima s kojih se ne prevodi, a dozvoljen je velik raspon duljina: od 100 do 8 000 riječi. Tekstovi se šalju u formatima .doc ili .docx (font Times New Roman, veličina 12, prored 1,5) na adresu:

decameron2020.hr@gmail.com

Priče objavljene na blogu naknadno će proći kroz dodatan izbor te će biti objedinjene u elektroničkoj zbirci Decameron 2020 – Priče iz karantene čija će se promocija održati po ponovnoj uspostavi javnih okupljanja i manifestacija.

Ovim vas putem pozivamo da date svoj doprinos kulturnom životu koji je zastao u vrijeme pandemije te da razveselite svoje sugrađane malom dozom književnosti.