Amela Frankl: ”Crno staklo na putu / Black Glass on the Way”

Salon Galić

U ponedjeljak, 4. prosinca u 19:00 u splitskom Salonu Galić. otvorit će se izložba multimedijalne umjetnice Amele Frank  ”Crno staklo na putu / Black Glass on the Way’. Ovim se projektom ujedno zatvara ovogodišnji izložbeni program u Salonu Galić.

Ulaz je slobodan,  a izložba se može pogledati do 27. prosinca 2023.  Kustosica projekta je  Janka Vukmir.

”Projekt Crno staklo na putu proizašao je iz povremenog života umjetnice Amele Frankl u Mauritaniji, zapadnoafričkoj, atlantskoj, islamskoj državi, kroz četverogodišnje razdoblje. Kroz svoje povremene, ali dugotrajne, boravke gradila je likovni materijal koji je kroz to vrijeme postepeno oblikovala u cjelinu ove izložbe.

Ulazak u projekt Amele Frankl Crno staklo na putu vodi cestom na zapadnoj obali Afrike, u Mauritaniji, putem između nenaseljene luke Tanit i glavne državne ceste koja spaja dva najveća mauritanijska grada, Nouakchott i Nouadhibou. …i da sada na trenutak zatvorim oči, osjetila bih pustinjsku toplinu i svježi morski zrak s Atlantika. Kakav osjećaj?!, piše autorica u tekstu koji prati fotografiju navedene lokacije…uvodeći nas u dijalog sasvim osobno, osjetilno i taktilno, dok na fotografiji gledamo asfaltiranu cestu koja, djelomično prekrivena vjetrom nanesenim pijeskom, nestaje prema horizontu, a čiji rub i trasu pod pijeskom naziremo samo zahvaljujući nizu svjetiljki ulične rasvjete, u pustinji.

Kolovoz je 2019. godine i tu započinje priča Amele Frankl i njezinog povremenog života u Africi, zbog kojega će Mauritanija postati jedna „naša“ točka u suvremenoj umjetnosti u Hrvatskoj, i koja će nas (na)učiti što ranije nismo znali, dati nam nove poglede i potku za dijaloge koje ranije nismo vodili.  ”

iz predgovora Janka Vukmir