9. multimedijalna priredba “Odisej pod Murvom” u Zemuniku

Tomislav Marijan Bilosnić

Tomislav Marijan Bilosnić

U Galeriji “Sveta Katarina Aleksandrijska” u Zemuniku, u vremenu od 10. do 22. kolovoza 2019. godine, održane su 9. Multimedijalne priredbe pod nazivom “Odisej pod murvom”. U programu događanja uz domaćina književnika i slikara Tomislava Marijana Bilosnića sudjelovali su Vasilij Korkiško, akademski slikar iz Ukrajine, pjesnici Ante Tičić i Franko Sorić iz Zadra, književnica i prevoditeljica dr. sc. Željka Lovrenčić iz Zagreba, pjesnik i voditelj klape “Koporan”  Nikola Marinović iz Poličnika, te recitator Dominik Marušić iz Zadra.

Program ovogodišnje manifestacije „Odisej pod murvom“ sastojao se od samostalne izložbe slika Tomislava Marijana Bilosnića “Duhovi sa zadarskog Foruma”, izložbe slika Vasilija Korkiška slikara iz Ukrajine postavljene u Galeriji crkve Svetog Petra i Andrije Starog u Zadru, te pjesničkog dijela manifestacije u kojoj je u više večeri na više jezika predstavljena Bilosnićeva zbirka pjesama “Odisej”. Pjesme su se govorile na hrvatskom, španjolskom, rumunjskom, njemačkom i francuskom jeziku na koje je zbirka “Odisej” i prevedena. “Odiseja” je na španjolski prevela ugledna hrvatska hispanistica Željka Lovrenčić, na rumunjski prevoditeljica Monica Dragomirescu iz Bukurešta, na njemački prevoditeljica Ute Karlavaris-Bremer, sveučilišna profesorica, dok na francuskom jeziku prijevod potpisuje francuski pjesnik Noelle Arnoult iz Dijona.

Manifestacija “Odisej pod murvom” koju je pokrenuo i vodi Tomislav Marijan Bilosniću svake se godine upriličuje za Dan Velike Gospe, rođendana pjesnikove majke, i u čast Blagdana Kraljice mira – Kraljice Hrvata, žaštitnice zemuničke župe i Dana Općine Zemunik Donji.