Zoran Kolarić: “Raz/otkrivanja”

Fotoklub Split

Do 21. veljače iskoristite priliku navratiti do Fotokluba i pogledajte samostalnu izložbu nagrađivanog hrvatskog fotografa Zorana Kolarića. Izložba naziva ”Raz_otkrivanja” obuhvaća ciklusu od trideset crno-bijelih akt fotografija, kojima autor odaje počast klasicima i uzorima svjetske fotografije, i ženi, ženskom tijelu kao nepresušnom vrelu inspiracije. Kako ističe kustosica izložbe, Ana Žanko, referiranje na fotografske velikane vidljivo je već u samim nazivima serija fotografija – ”Hommage to Drtikol” vizualna je reminiscencija na Františeka Drtikola rodonačelnika moderne češke fotografije i svjetski poznata majstora akt fotografije, a serija ”Visiting master Pelikan” priziva duh slovenskog velikana Josipa Pelikana koji je također svojim fotografijama opetovano slavio ljepotu žene.

Kako je na otvorenju istaknuo i sam autor, radeći na ciklusu akt fotografije primarna pomisao bila je žensko tijelo doživjeti kao emociju, pokret i senzibilitet transponiran u fotografski narativ. U maniri svojih uzora – među kojima svakako treba spomenuti i prašku školu i našeg Stanka Abadžića, čiji je stilski utjecaj na Kolarića neprikosnoven – autor zadatku akta pristupa s vidljivim poštovanjem i divljenjem spram ženskosti. Kolarić pritom pomno pazi da temu ne svede na fizičku pojavnost i banaliziranje, nego prije svega da svojim fotografijama prenese specifičan emocionalni ugođaj – nježnosti, krhkosti i senzualnosti.


O autoru:

Zoran Kolarić – rođen je 1971. u Čakovcu. Fotografijom se aktivno bavi posljednjih deset godina. Područja fotografskog interesa su mu ulična, portretna te akt fotografija.

Nosilac je fotografskog zvanja EFIAP/b. Fotografije su mu dosada nagrađene sa preko 100 nagrada u Hrvatskoj i inozemstvu. Sudjelovao na preko 200 zajedničkih fotografskih izložbi i salona u Hrvatskoj i svijetu. Osim kao fotograf, aktivno djeluje i kao fotografski edukator i to kao predavač, voditelj radionica, član fotografskih žirija, te pisac fotografskih eseja i kritika. Član je Fotokluba Zagreb.