Vizualno poetski i prozni mix

Festival željezara

Petra Brnardić, Igor Grubić, Marijan Crtalić, Boris Greiner, Vlado Martek

Petak, 2. studenoga 2018. u 19:00 – 21:00, Gradska galerija Striegl, Sisak 

Ovogodišnji Festival Željezara započinje događanjem koje predstavlja prozni i poetski rad nekolicine suvremenih vizualnih umjetnika različitih generacija, koji u svom radu, između ostalog, preispituju ili neposredno istražuju prozno odnosno poetsko uobličavanje određenih tema i preokupacija kojima se bave, ne samo kao vizualni umjetnici, već i kao pisci ponekad odvojeni od svojih vizualnih načina (re)prezentacije.

Najmlađa od njih, Siščanka Petra Brnardić, radi video radove prožete iskustvima proizašlim iz njenih poetskih eksperimenata i obrnuto. U svoje video eksperimente često ubacuje tekstove svojih pjesama odnosno izvodi i performanse čitanja poezije uz projekcije svojih videa.

Igor Grubić jedan je od trenutno najeksponiranijih domaćih umjetnika i hrvatski izabranik najpoznatije svjetske smotre suvremene umjetnosti, predstojećeg venecijanskog bijenala (2019. godine), a u svom društveno angažiranom umjetničkom radu nekoliko puta se je, u javnim akcijama i performansima, referirao na aktualno stanje u hrvatskoj književnosti.

Marijan Crtalić, u svom radu, imao je svojevremene izlete u prozu i poeziju nadahnutu njegovim vizualnim radom. Boris Greiner (80ih, sa Stanislavom Habjanom, u kultnom zagrebačkom dizajnersko- umjetničkom duetu Greiner & Kropilak) jedan je od umjetnika koji u svom radu aktivno i dugotrajno istražuje odnose između svih suvremenih umjetničkih disciplina (dizajna, filma, performansa) i pisane riječi, odnosno piše i objavljuje tekstove o umjetničkom djelovanju svojih kolega kao i vlastite prozne tekstove i knjige.

Vlado Martek jedan je od najznačajnijih hrvatskih umjetnika općenito, član neformalne skupine umjetnika koji su djelovali 70ih godina prošlog stoljeća, legendarne grupe šestorice (Mladen Stilinović, Sven Stilinović, Željko Jerman, Boris Demur, Vlado Martek, Fedor Vučemilović). U svom bogatom višedisciplinskom radu ravnopravno se bavi i poezijom odnosno objavljuje i izdaje knjige pjesama. Martekovo umjetničko djelovanje nezaobilazni je dio fenomena izgradnje svega onoga što zovemo današnjom hrvatskom kulturom i umjetnošću.