Obiteljska mitologija – izložba Ivane Tkalčić u galeriji Striegl

Galerija Striegl

Prva samostalna izložba Ivane Tkalčić, “Obiteljska mitologija” otvara se u Gradskoj galeriji Striegl (Sisak, Rimska 11) 30. listopada 2018. u 19:00.

Ivana Tkalčić pripada mlađoj generaciji suvremenih umjetnica koja svojim dosadašnjim radom i projektima kao i aktivnim sudjelovanjem na brojnim europskim rezidencijalnim programima zauzima posebno mjesto unutar suvremene umjetničke scene.

Izložbom u Gradskoj galeriji Striegl predstavlja se radovima koji su nastali u sklopu njenog ciklusa Obiteljska mitologija: ”Sjećanja” i ”Hvala na povjerenju” čija neka od važnih ishodišnih polja interesa kontinuiraju i u novijim video radovima pod nazivom ”Twilight zone, snapchat, camera, text to speech”, ”_new world” i ”Paradise Now_”. Ivana Tkalčić u svom radu obuhvaća različite načine izražavanja što je u sklopu ove izložbe najevidentnije kroz kompleksnost artikulacije pojedinih medija koje koristi – arhivski i dokumentacijski materijali, kolaži, objekti, video radovi. Ono što je Ivanino tematsko i sadržajno polje interesa u kontekstu izložbe je istraživanje ”utjecaja obitelji i genetičke obiteljske podloge na pojedinca te na formiranje prve percepcije o svijetu kroz obiteljska sjećanja, dok je drugi važan segment utjecaj novih tehnologija i društvenih mreža na percepciju pojedinca”.

U katalogu izložbe donosimo vam razgovor s umjetnicom s kojom je o njenom dosadašnjem radu, inspiracijama i koncepcijskim ishodištima kao i o izložbenom konceptu kojim se predstavlja u Sisku, razgovarala Ana Ugarković.

‘Svaka obitelj ima svoju povijest. Povijest i priče naših predaka prenose se s koljena na koljeno te tako ostaju u obiteljskom sjećanju. Svaka obitelj u sebi sadrži mnogo priča, sretnih i tužnih. Pričanjem obiteljske povijesti prenosimo sjećanja na sljedeću generaciju, svjesno ili nesvjesno programirajući ih. Riječi koje se izgovaraju postaju tkivo života. Identitet svakog pojedinca ovisi o tome kako prezentira i prihvati riječi svojih roditelja, obitelji.”


(Ivana Tkalčić, Razgovor s umjetnicom/Artist Talk, katalog izložbe Obiteljska mitologija, Gradska galerija Striegl, 30/10/2018 – 10/11/2018)