Tomislav Šovagović na Stihovnici Siska

Matica hrvatska ogranak Sisak

Iduća Stihovnica Siska na rasporedu je u subotu 06. srpnja u 19 sati, u prostoru Matice hrvatske (Rimska 9). Kao glavni gost večeri nastupit će višestruko nagrađivani pjesnik, književnik, novinar i urednik Tomislav Šovagović. Predstavit će se sa svojim bogatim poetskim repertoarom objavljenih i nagrađenih pjesama, ali i novima koje tek očekuju ukoričenje. U drugom dijelu večeri nastupit će i ostali zainteresirani pjesnici.

Izdvajamo iz životopisa Tomislava Šovagovića:

Rođen je u Šibeniku 16. prosinca 1976. godine. Diplomirao je novinarstvo na Hrvatskim studijima i teologiju na Institutu za teološku kulturu laika u Zagrebu.

Uz prvu životnu nagradu „Književnoga kruga Karlovac“ 2000. dobitnik je 35 književnih nagrada, među kojima su četiri nagrade Ogranka Matice hrvatske Vukovar za kraće književno djelo o Domovinskom ratu. Osvojio je nagradu „Josip i Ivan Kozarac“ za knjigu godine 2012., a četrnaest puta nagrađen na susretima hrvatskoga književnoga duhovnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“. Dvaput je primio priznanje na pjesničkom recitalu „Senje i meteori“, a dvaput na natječaju za hrvatski književni putopis časopisa „Kaj“ na „Danima Franje Horvata Kiša“. Nagrađen je u rodnom Šibeniku na natječaju „KuŠIn“, kao i međunarodnom natječaju „Martovski eseji“ u Republici Makedoniji. Dobitnik je i novinarske nagrade „Posvećeni život“ koju su dodjeljivali hrvatski redovnici i redovnice.

Radio je za hrvatske novinske („Glas Koncila“), radijske (Hrvatski katolički radio, Otočni radio Kornati) i televizijske kuće (HRT, Nova TV, RTL). Autor je emisije „Na kraju tjedna“ na Trećem programu Hrvatskoga radija, piše športsku rubriku u „Hrvatskom slovu“ i surađuje u dvotjedniku Matice hrvatske „Vijencu“. Živi u zagrebačkom naselju Rudešu.Objavio je pet knjiga, zbirke priča „Rudnik čvaraka“, „Cesta knezova Bribirskih“, „Ispod skala“ i „Latifundija“ te roman „Mangan“.