Som na cilome svitu

Olja Savičević Ivančević

U sklopu 22. revije lutkarskih kazališta, u utorak, 7. studenog 2017., u 9.30 h, održat će se predstava Som na cilome svitu autorice Olje Savičević Ivančević. Dramski tekst predstave nagrađen je prvom nagradom Natječaja za najbolji dramski tekst, Mali Marulić 2015., a sama predstava je već ovjenčana nizom nagrada.

Adresa:

Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Blaža Polića 6, 51000 Rijeka.

 

O predstavi

Ako je točna izreka “Dom je tamo gdje su ljudi koje voliš”, to bi značilo da doma nikada nisi sam.

Ali, što je to zapravo dom? Je li to neko mjesto? Ili je možda osjećaj? Je li moguće da naš dom čini samo jedno drago biće?

Mislim da svatko od nas ima drugačiji odgovor, a oni koji traže dom moraju proći kroz prepreke i avanture prije nego što ga pronađu.

Netko će putovati daleko, a netko će samo prijeći ulicu i upoznati zanimljivu susjedu i zgodnog susjeda.

Neki će dječak  jednom dobiti loptu i više se nikad neće prestati igrati, dok će neku djevojčicu baka jednom odvesti u kazalište i otkriti joj ljubav za cijeli život. Ili će pak djevojčica otkriti loptu, a dječak obožavati kazalište, ma sasvim je svejedno.

Ja sam preplovila cijeli ocean, naučila novi jezik, preskočila tisuće otoka i proživjela nebrojene nevere da bih na koncu pronašla najbolji dom za sebe –  kazalište za djecu u kojem mogu pričati vrlo važne priče poput ove o samoći koja je jednako teška i djetetu i odraslom čovjeku.

Naš junak Ivan nije mogao ostaviti svoj otok, jedini dom koji je poznavao, makar je silno čeznuo za barem jednim prijateljem ili prijateljicom, diteton ka co je i som. Zato je cijeli dom povukao za sobom u ludu avanturu te potrage za drugim djetetom.

Ne znam je li ovo zapravo moguće, ali jedno sigurno znam: dok dijelimo čaroliju kazališta, nitko od nas neće biti sam i dok traje predstava, svi smo doma.

Renata Carola Gatica

 

Autorska ekipa

Redateljica: Renata Carola Gatica

Kreatorica scenografije i lutaka: Alena Pavlović

Skladatelj: Nenad Kovačić

Oblikovatelj svjetla: Lucijan Roki

Asistent scenografkinje i kreatorica lutaka: Luka Duplančić

 

Izvode:

Milana Buzolić Vučica,

Alin Antunović,

Sanja Vidan,

Branimir Rakić,

Ivan Medić,

Andrea Majica

 

U produkciji Gradskog kazališta lutaka Split

uzrast: 4+

trajanje: 45 min.

jezik: ‘izmišljeno’ otočko narječje – jezična mješavina stvarnih govora srednjo–dalmatinskih otočkih mjesta

Rezervacija i prodaja ulaznica za građanstvo:
• 051 325 690
• blagajna@gkl-rijeka.hr