Olji Savičević Ivančević Nagrada BOOKtiga

BOOKtiga

“Ljeta s Marijom”, najčitaniji je roman u istarskim knjižnicama, a njegova autorica Olja Savičević Ivančević ovogodišnja je dobitnica Nagrade BOOKtiga.

U okviru BOOKtige, dodjeljuje se nagrada BOOKtiga od 2010. godine autoru najčitanije knjige u svim istarskim narodnim knjižnicama.

Dosadašnji dobitnici Nagrade su: Igor Mandić, Hrvoje Hitrec, Mirjana Krizmanić, Ante Tomić, Slavenka Drakulić, Drago Pilsel, Ivica Prtenjača, Mani Gotovac, Slavenka Drakulić, Kristian Novak, Marina Vujčić, Ivana Bodrožić i Marilena Dužman.

“Ljeta s Marijom”, kako se navodi u obrazloženju odluke o dodjeli nagrade, ispisuju sjećanja utkana u stogodišnjoj staroj kamenoj kući, prije svega ljeti te otvaraju slike povijesti i promjena, obiteljskih okupljanja, ratnih godina, zaljubljivanja, prijateljevanja, radosti, tragedija, putovanja i nerazumijevanja, snažno ukazujući na snagu ženskoga, moć i nemoć u patrijarhalnom svijetu, ali nadasve ljubav koja kroz generacije žena raste.

– Time ovaj roman postaje roman svake obitelji s posvetom ženama, sustavno prešućivanih i zanemarivanih, a koje su oblikovale naše živote, stoji u obrazloženju.

Izvor: Magazin HRT