Ribarske priče uz Zdenku Bilušić i Grozdanu Cvitan

Povodom svečanog otvaranja Mjeseca hrvatske knjige, 15. 10. 2019. u 19:30 u Nadbiskupskom Kaštelu Gradska knjižnica Kaštela organizira likovno-književnu večer pod naslovom Ribarske priče, u sklopu koje će nakon otvaranja izložbe šibenske svestrane umjetnice Zdenke Bilušić biti održana književna večer u spomen na Jakšu Fiamenga (1946. – 2018.), čuvenog hrvatskog novinara i pjesnika. 

Izložba Ribarske priče ciklus je papir-plastike sastavljen od skulptura i reljefa u kombiniranoj tehnici koje tematiziraju more, ribe, ribare, kupače i kupačice, sirene, a sve je začinjeno s obveznom dozom humora.

Iako ostaju u okvirima (uglavnom starim i otpisanim) djela iz ciklusa Ribarske priče prerasla su u skulpture. Zdenka iz starog papira i uz intenzivne boje stvara dualne oblike ljudi. Svatko sa svojim drugim ja u obliku ribe prolazi životom i ostavlja trag kao u onom bajkovitom ogledalu Snjeguljičine maćehe: bilo je to ogledalo koje je govorilo istinu, ističe Grozdana Cvitan o izložbi Ribarske priče.

Izložbu će otvoriti i o Jakši Fiamengu će govoriti Grozdana Cvitan, književnica i novinarka. Inače, Jakša Fiamengo, Grozdana Cvitan i Zdenka Bilušić bili su urednici programa na Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku i dugogodišnji suradnici. Zdenka Bilušić je zaposlena u Gradskoj knjižnici “Juraj Šižgorić” Šibenik koja je zajedno sa Šibenskim kazalištem 1998. izdala zbirku pjesama Morsko i druga mora  Jakše Fiamenga. 

Upravo iz tog razloga će o akademiku, pjesniku, književniku i autoru brojnih zabavnih pjesama te zaljubljeniku u Dalmaciju ovom prilikom govoriti njegove dugogodišnje suradnice – Grozdana Cvitan, književnica, pjesnikinja, esejistica, kritičarka, novinarka i urednica te Zdenka Bilušić, književnica, likovna pedagoginja, slikarica i voditeljica Odjela za vizualnu kulturu mladih u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića.

Ulaz je slobodan.


GKK daruje djeci: Plesna haljina žutog maslačka

Povodom Mjeseca hrvatske knjige GK Kaštela daruje svim prvašićima i svim članovima GKK besplatnu predstavu “Plesna haljina žutog maslačka”. Predstavu će Kazalište Prijatelj odigrati u srijedu 16. 10. u 15.30 sati u Kino dvorani svetog Jurja u Kaštel Sućurcu. 

Kazalište Prijatelj je postavilo sada već klasik hrvatske dječje književnosti „Plesnu haljinu žutog maslačka“ Sunčane Škrinjarić. Prvi put je (kao slikovnica) izdana 1963. godine. Riječ je zapravo o poetskoj bajci u kojoj cvijeće i životinje imaju izrazite antropomorfne crte, plešu, zabavljaju se na ljudski način, ali ih muče i slični problemi, karakteristični za društvene odnose: maslačak se ustručava ići na ples u bijednoj odjeći, a stari, osamljeni i nesretni pauk želi prije smrti napraviti barem jedno istinski plemenito djelo i isplesti novu odjeću siromašnom i neuglednom maslačku. 
Prelijepa bajka Sunčane Škrinjarić upućuje djecu da druge ne smijemo prosuđivati na osnovi vanjskog izgleda ili ljepote odjeće. I jedno i drugo je prolazno. A dobrota i pomoć često dolaze od onih koji nisu ni lijepi ni bogati.

Ulaz je slobodan.


Književna tribina s Krešimirom Mišakom: Transhumanizam, budućnost i čovjek

Na rubu znanosti s Krešimirom Mišakom: Transhumanizam, budućnost i čovjek, naslov je još jedne iznimno zanimljive i intrigantne tribine u sklopu koje će Krešo po peti put u Kaštelima govoriti o najaktualnijim temama koje opterećuju današnjeg čovjeka i njegovu svakodnevicu. 
Peta po redu književna tribina „Na rubu znanosti s Krešimirom Mišakom“ u organizaciji Gradske knjižnice Kaštela održat će se u petak 18. 10. 2019. g. u 19.30 sati u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću. 

Krešimir Mišak − novinar, književnik i rock glazbenik, najpoznatiji je široj javnosti kao urednik i voditelj kultne HRT-ove emisije “Na rubu znanosti”, a pored toga je i nagrađivani pisac znanstvene fantastike te autor brojnih knjiga koje se stalno nalaze pri vrhu top ljestvica, a čija tematika zadire u područje teorija zavjera, misterioznosti, znanstveno (ne)objašnjivih pojava i slično.

Krešimir Mišak ponovno gostuje u Kaštelima – jer ste Vi to tražili!

Ulaz je slobodan.