Ratovi zvijezda u Lisinskom

Dvorana Lisinski

11. travnja 2017. utorak 9.30 i 11 sati
12. travnja 2017. srijeda 9.30, 11 i 19.30 sati
Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski / Velika dvorana

Ratovi zvijezda – Glazbeno-filmski spektakl
Glazba: John Williams
Zagrebačka filharmonija
Dirigent: Dinko Appelt
Redatelj: Ivan Miladinov

Tjedan glazbe 2017. ostat će u lanjskom, filmskom ozračuju uz glazbu Johna Williamsa iz legendarnih znanstveno-fantastičnih filmova Ratovi zvijezda. Filmski serijal Ratovi zvijezda Georgea Lucasa, svjetski je fenomen popularne filmske kulture. Saga, koja od prošle godine broji sedam nastavaka, od 1977. godine oduševljava poklonike znanstvene fantastike. Svojom se radnjom bavi univerzalnim – borbom dobra i zla u nepreglednim svemirskim prostranstvima te baš poput Mozartove Čarobne frule predstavlja vječnu alegoriju ljudskog života, sadašnjosti i budućnosti čovječanstva prepunu arhetipskih motiva i svjetske mitologije, nekada davno, u dalekoj, dalekoj galaksiji („A long time ago, in a galaxy far, far away“).

Najpoznatija filmska saga svoju popularnost zahvaljuje i američkom skladatelju Johnu Williamsu, kojeg glazbeni znalci i kritičari smatraju jednim od najznačajnijih skladatelja filmske glazbe svih vremena.

Tijekom uspješne karijere, duge više od šest desetljeća, skladao je neke od najpopularnijih i prepoznatljivih filmskih partitura u filmskoj povijesti, a uz pet Oscara, četiri Zlatna globusa, 21 put osvajao je i nagradu Grammy. Godine 2016. John Williams osvojio je i Nagradu za životno djelo za sveukupni doprinost svjetskom glazbenom stvaralaštvu suvremene kinematografije.
HGM u suradnji sa Zagrebačkom filharmonijom i Koncertnom dvoranom Vatroslava Lisinskog predstavit će izbor glazbe iz simfonijskih suita iz prva tri filma. Budite s nama i ove godine, ovaj puta u filmskom svemirskom spektaklu uz dobro vam znane likove i mudre riječi učitelja Yode: Zaista je čudesan um djeteta. Kroz silu, stvari ćeš vidjeti. Druga mjesta. Prošlost…budućnost.

Dio prihoda usmjerava se u nabavu Orffovog instrumentarija za glazboterapiju djece Centra za odgoj i obrazovanje.  Za pretplatnike Kulturnog pokaza HGM-a cijena ulaznice iznosi 40 kn. Za organizirane i grupne dolaske (đaci) cijena ulaznice iznosi 35 kn.

 

Izvornik: mrežne stranice HGM i dvorane Lisinski