DAN UMJETNIČKOG PAVILJONA U ZAGREBU

Umjetnički paviljon

foto: Viktor Bublić

U subotu, 15. prosinca 2018. obilježava se Dan Umjetničkog paviljona u Zagrebu!

Umjetnički paviljon otvoren je 15. prosinca 1898., dakle ove godine, 15. prosinca slavimo punih 120 godina djelovanja i postojanja!

Upravo zbog ovako velike i značajne obljetnice odlučili smo da mi, kao slavljenici, darujemo naše drage i cijenjene posjetitelje. Stoga smo pripremili brojne pogodnosti za sve one koji u subotu, 15. prosinca 2018. posjete izložbu Vlaho Bukovac i Alexandre Cabanel – povijesni susret učenika i učitelja:

Produljeno je radno vrijeme te će galerija raditi od 11 do 22 sata
Time omogućujemo svim ljubiteljima umjetnosti da izložbu posjete u večernjim satima te, ujedno, uživaju i u noćnoj čaroliji Adventa na Tomislavcu!

Povećali smo broj besplatnih stručnih vodstava za građanstvo koja će se održavati s početkom u 15 sati, 17 sati, 19 sati i 21 sat

Prigodni popust na prekrasan dvojezičan (hrvatsko-engleski) katalog izložbe u iznosu od 20% na gotovinsko plaćanje tijekom cijelog dana

Od 20 sati do 22 sata pojedinačna ulaznica za odrasle moći će se kupiti po prigodnoj cijeni od 50,00 kn (redovna cijena iznosi 60,00 kn)

Ukratko o izložbi:

Ovoga puta Umjetnički paviljon nudi Vlahu Bukovca i njegova djela u, do sada, još nepredstavljenom kontekstu. Naime, na ovoj izložbi uz Bukovčeva djela izložena su i djela njegova pariškog profesora Alexandera Cabanela. Poznato je da je Bukovac u Parizu upoznao tada izuzetno uglednog i cijenjenog slikara i profesora na École des Beaux-Arts, Alexandera Cabanela, te se želio upisati u njegovu klasu i kod njega studirati slikarstvo. Cabanel je u svojemu vremenu bio vrlo omiljen slikar pa je njegova klasa uvijek bila puna. Bukovac je, kao i većina studenata na École des Beaux-Arts, želio upravo njega za profesora, no slavni francuski slikar nije mogao primiti tada dvadesettrogodišnjeg Bukovca jer je klasa bila popunjena. No, naš je slikar bio uporan te je sklopio dogovor s Cabanelom da će u zadanom roku naslikati jednu sliku pa ako se ona bude profesoru Cabanelu svidjela, ovaj će ga primiti. Za tu prigodu naslikao je sliku Ruka (Umjetnička galerija Dubrovnik), koja je oduševila profesora Cabanela te se Bukovac upisao na École des Beaux-Arts. Slavni je francuski slikar odigrao veliku i važnu ulogu u Bukovčevome likovnom obrazovanju te će izložba u Umjetničkom paviljonu objediniti učenika i učitelja i na taj način pružiti odgovor koliki je bio Cabanelov utjecaj na Bukovčevo stvaralaštvo.