Prvi kulturni događaj u Hrvatskoj u 2022.: otvorena izložba Lucije Drače

Fotoklub Split

U Galeriji fotografije Fotokluba Split u prvim minutama Nove godine otvorena je  tradicionalna Novogodišnja izložba kao prvi kulturni događaj u Hrvatskoj u 2022. godini. U Novu godinu Fotoklub je uplovio  izložbom “Mirmo more” mlade splitske autorice Lucije Drače. Izložbu je uz autoricu otvorila Maja Prgomet, predsjednica Fotokluba Split.

Lucija Drača rođena je 1994. u Splitu. Diplomirala je psihologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu gdje trenutno radi kao copywriterica u kreativnoj agenciji Señor. Prvi je put u Fotoklubu Split izlagala 2011. sa 16 godina i osvojila prvo mjesto za kolekciju koja je te godine bila uvrštena u izložbu povodom 100. rođendana Fotokluba Split. Deset godina nakon vraća se u isti prostor sa samostalnom izložbom analognih fotografija Mirno more.

Ciklus analognih fotografija Mirno more topla je mediteranska priča koja će posjetitelje, u ovo zimsko doba, vratiti na osunčane obale ljeta, u trenutke fjake i guštanja i nepodnošljive lakoće življenja. Kako u predgovoru izložbi piše povjesničarka umjetnosti Ana-Marija Petričević: ”Ono što odlikuje fotografije su prirodna, topla, usporena bilježenja života, istraživanja odnosa tijela s okolinom i momentima.(…) nema teških isčitavanja, podsvjesnih poruka, nedorečenosti. Ovo su radovi usporenih trenutaka, detalja, prostora u kojima su svi u svojim najprirodnijim verzijama, i gdje je to dovoljno jer ne treba biti ništa osim tog trenutka.”

Izložba ostaje otvorena do 22. siječnja i može se pogledati u radno vrijeme Galerije fotografije Fotokluba Split.Izložba je realizirana uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija i Grada Splita te je dio programa ”Redovni godišnji program udruge Fotoklub Split” koji se financira iz sredstava podrške Zaklade “Kultura nova”.

Mole se  posjetitelji da se za vrijeme boravka u Galeriji pridržavaju epidemioloških uputa.