Predstavljen projekt „Umjetnost kao terapija“ uz izložbu u Galeriji Karas

HDLU

Povodom CreArt Europskog dana kreativnosti

U ponedjeljak 22. ožujka održana je press konferencija projekta „Umjetnost kao terapija“ povodom CreArt Europskog dana kreativnosti.

Na press konferenciji govorili su:
Josip Zanki, dopredsjednik HDLU-a;
Slađana Ivezić, osnivačica udruge “Svitanje”;
Ivan Barun, voditelj projekta te doktor medicine;
Tara Beata Racz, voditeljica radionice te psihologica;

U okviru EU projekta CreArt, HDLU je i ove godine obilježio Europski dan kreativnosti izvedbom projekta „Umjetnost kao terapija“.

„Od početka kulture umjetnost i vizualno izražavanje bili su dio našeg ljudskog iskustva, čemu svjedoče brojni pronalasci spiljskih slika i artefakata otkrivenih diljem svijeta. Jezik likovne umjetnosti – boje, oblici, mrlje, linije, prizori – govori nam na način kojim riječi ne mogu. Od najranijih dana likovnu smo umjetnost koristili kao moćno i učinkovito sredstvo komunikacije kojim smo se izražavali, izražavali osjećaje koje je teško ili nemoguće izraziti riječima, prikazivali apstraktne ideje. Neverbalnim jezikom likovnosti ona povezuje ono što je unutar nas – naše misli, emocije i opažanja – s vanjskim realitetom i našim životnim iskustvom. Likovna terapija koristi kreativni proces koji postoji u svakom pojedincu kako bi potaknuo rast, samoizražavanje, emocionalnu reparaciju, razrješavanje konflikta, davanje smisla životnim iskustvima te individuaciju.“
Ivan Barun , dr. med. mag. art., iz Psihijatrijske bolnice „Sveti Ivan“ u Zagrebu.

Tragom ovih nastojanja proveden je projekt „Umjetnost kao terapija“ Hrvatskog društva likovnih umjetnika kao nositelja projekta, u suradnji s partnerskim institucijama i udrugama: Udrugom Svitanje – Udrugom za zaštitu i promicanje mentalnog zdravlja u Zagrebu i Psihijatrijskom bolnicom „Sveti Ivan“ u Zagrebu.
 
Voditelji projekta su Mercedes Bratoš, mag. art., i Ivan Barun, dr. med. mag. art., iz Klinike za psihijatriju „Sveti Ivan“ u Zagrebu, dok su kao voditelji radionica, uz voditelje projekta, u projektu sudjelovali i Tara Beata Racz, mag. psih., Koraljka Kovač, izv. prof. art., mag. art., s Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu i Natalie Kasap Kozarac, mag. art., hrvatski umjetnici koji imaju edukaciju, iskustvo i senzibilitet u radu s osobama s mentalnim i psihičkim poteškoćama. Svaki od ovih umjetnika osmislio je i proveo likovno-terapijsku radionicu prema svom senzibilitetu te se ovim projektom, uz radove polaznika radionica, prezentira pristup i način rada njihovih voditelja. Cilj projekta Umjetnost kao terapija kroz organizirane je kreativne i ekspresivne likovne radionice u sklopu navedenih udruga i institucija omogućiti njihovim polaznicima likovno i emocionalno izražavanje u strukturiranom i moderiranom kreativnom procesu.

IZJAVE: 

„Kada sam Upravnom odboru HDLU 2014. godine predložio obilježavanje Europskog dana kreativnosti (kao dio projekta CreArt 2015. godine) interdisciplinarnim programom ‘Od državne umjetnosti do kreativnih industrija’ smatrao sam da HDLU kao najstarija i najbolja strukovna umjetnička udruga u Republici Hrvatskoj mora promicati nove oblike rada i društvene angažiranosti umjetnika. Ti novi oblici zasnivaju se na snažnijem djelovanju umjetnika u zajednici i kreiranju umjetničkih radova koje unutar specifičnih mikrolokacija generiraju, po obimu male, ali značajne kulturne i društvene promjene. Uza sve to nastojali smo  kreirati jedinstveni model suradnje umjetnika koji stvara djelo i znanstvenika (kulturnog antropologa, sociologa…) koji istražuje utjecaj djela na zajednicu. Od 2015. godine realizirali smo projekte u javnim prostorima grada Zagreba, bolnicama, Filozofskom fakultetu, zatvorima, planini Velebit i u hlebinskom kraju. Projekt ‘Umjetnost kao terapija’ voditelja Ivana Baruna i Mercedes Bratoš dolazi kao kruna ovog procesa. Projekt se sastojao od likovno-terapijskih radionica i ostvaren je u suradnji s uvaženim institucijama kao što je to Klinika za psihijatriju ‘Sveti Ivan’ iz Zagreba, Udrugom Svitanje i Udrugom za zaštitu i promicanje mentalnog zdravlja. Jedinstvenim i inovativnim pristupom, kreativnim metodama i otvorenim pristupom likovno-terapijskom procesu umjetnici/ice voditelji radionica stvorili su fascinantan istraživački materijal i umjetnička djela koja na neponovljiv način svjedoče iskustvo imaginacije, traume i nadrealnog.“
Josip Zanki, dopredsjednik Hrvatskog društva likovnih umjetnika 

 „U vremenu kad se u kontekstu mentalnog zdravlja naglasak stavlja ne samo na rješavanje simptoma, već i na oporavak i postizanje životnog blagostanja osoba sa psihičkim poteškoćama, iskazala se potreba za dovođenjem umjetnosti u institucije mentalnog zdravlja. Praksu likovne terapije u Psihijatrijskoj bolnici “Sveti Ivan” razvijamo već duži niz godina. Izuzetno nam je zadovoljstvo bilo u Bolnici ugostiti renomirane likovne umjetnike Hrvatskog društva likovnih umjetnika radi podjele svojih znanja, vještina i iskustva iz područja njihovog djelokruga rada. Na poziv za suradnju na projektu “Umjetnost kao terapija” rado smo se odazvali te se nadamo u budućnosti nastavku suradnje na ovakvim i sličnim projektima, kao i senzibiliziranju javnosti za važnost holističkog pristupa pitanjima mentalnog zdravlja.“
prof. prim. dr. sc. Igor Filipčić, dr. med., specijalist psihijatar, subspecijalist biologijske i socijalne psihijatrije Ravnatelj Psihijatrijske bolnice “Sveti Ivan”


“Umjetnost i kreativnost stoljećima su služile čovječanstvu za izražavanje osjećaja, komuniciranje apstraktnih ideja, kontempliranje životnih promjena i davanje smisla svijetu koji nas okružuje. Po prvi puta okupljajući ovoliki broj likovnih umjetnika koji su radili različitim likovno-terapijskim metodama, izložba i projekt „Umjetnost kao terapija“ povodom CreArt Europskog dana kreativnosti od velikog su značaja ne samo zato što su ovaj toliko iscjeljujuć terapijski modalitet likovne terapije doveli u ustanove mentalnog zdravlja, već i zato što su radovima koji su nastali, njihovim pričama, oblicima i bojama, progovorili o kreativnosti koja se nalazi u svakome od nas, kao i o mogućnosti da se putem umjetnosti izrazimo u potrazi za vlastitim smislom. Odgovor sudionika terapijskih likovnih radionica bio je izuzetno pozitivan gdje su predano stvarali svoje radove i dijelili svoja iskustva. Izložba kojoj svjedočite priča je njihovog unutrašnjeg svijeta koji progovara o univerzalnim ljudskim potrebama i snovima.”
Ivan Barun, dr. med. mag. art., voditelj projekta i radionica

“U projektu se opisuju iskustva o profilu znanja, vještina, mogućnosti i sposobnosti polaznika radionica. Polaznici radionica su stekli neka nova iskustva, upoznali su sami sebe kroz tijek radionica, iskusili neke nove vještine, upoznali se s nekim novim tehnikama gdje su svoja negativna ili vesala stanja i raspoloženja prebacili na papir i oslobodili se misli. Polaznici su s radošću sudjelovali aktivno tijekom radionica, staloženo i koncentrirano su pratili tijek stvaranja. Ovakav projekt bi se i dalje trebao nastaviti, kako bi se osobe sa psihičkim poremećajima još bolje uklopile u društvo i kako bi ih društvo isto tako prihvatilo. Ovakvi projekti mogu pomoći, dati najbolje, dati podršku i iskazati apsolutno strpljenje.”
Mercedes Bratoš mag. art., voditeljica projekta i radionica

Detaljnije o EU projektu CreArt

CreArt 2.0. je europska mreža gradova te privatnih i javnih institucija. Projekt je započeo 2012. godine s ciljem reagiranja na potrebe europskih kulturnih institucija što obuhvaća povećanje gospodarskog, socijalnog i kulturnog utjecaja vizualnih umjetnosti pružanjem bolje podrške umjetnicima, menadžerima u kulturi, industriji i široj javnosti. Nositelj CreArt projekta za Hrvatsku je Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, a pored HDLU-a projekt okuplja mrežu partnera iz Genove i Leccea (IT), Clermont-Ferranda i Rouena (FR), Katowica i Lublina (PL), Skopja (MK), Liverpoola (UK), Kaunasa (LT) i Aveira (PT) koju koordinira Gradski ured za kulturu grada Valladolida (ES). Petogodišnji projekt CreArt 2.0. provodit će se od 2017. do 2021. godine

Fotografije: Juraj Vuglač