Predavanje “Biciklom po Patagoniji”

Putnička klasa

Ciklus putopisnih predavanja “Putnička klasa” kreće sa svojim prvim predavanjem u četvrtak, 25. siječnja 2024. u 19 sati u Centru za kulturu Trešnjevka (Park Stara Trešnjevka 1). Naš prvi gost je Toni Vranješ i predstavit će nam svoju avanturu “Biciklom po Patagoniji”. Ulaz je besplatan. 

PUTNIČKA KLASA ciklus je putopisnih predavanja koji uskače u vlak popularizacije putovanja, ali ne prati nužno trendove. Tijekom 2024. u okviru Putničke klase, u dvorani Centra za kulturu Trešnjevka održat će se deset putopisnih predavanja na kojima će gostovati putnici različitih profila i afiniteta, od kojih mnogi iz brojnih razloga do sada nisu bili u fokusu javnosti i medija. Naši gosti-putnici svijet obilaze na razne načine – hodajući, vozeći se na dva kotača ili javnim prijevozima, penjući se po stijenama i planinama ili veslajući po morima, jezerima i rijekama… Inspiraciju za svoja putovanja nalaze kako u najudaljenijim zakutcima zemaljske kugle, tako i u susjednim županijama – destinacija je manje važna, iskustvo, doživljaj i osjećaj je ono što se računa. Svi će oni putem uzbudljivih, inspirativnih i vizualno atraktivnih predavanja s veseljem podijeliti svoja iskustva i doživljaje u dvorani Centra za kulturu Trešnjevka tijekom 2024. godine.

Putničku klasu organizira Centar za kulturu Trešnjevka u suradnji s izdavačkom kućom Libricon, a uz financijsku potporu Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo te Ministarstva kulture i medija RH. Putničku klasu medijski prate Zabavni radio i portali Punkufer.hrMetafora.hr i H-alter.org.


O predavanju “Biciklom po Patagoniji”: 

Carrerata Austral, zvana još Ruta 7, Ruta Austral ili Južna autocesta, 1240 km je duga prometnica probijena 1980-ih kroz neke od najfascinantnijih krajolika, ne samo Čilea i Latinske Amerike, već i svijeta. Okružena je gustim šumama, ledenjacima, fjordovima, jezerima i strmim planinama i povezuje Puerto Monnt s ostatkom rijetko naseljene gornje polovice čileanske Patagonije. Toni Vranješ ukrcao je svoj bicikl u avion u Zagrebu, iskrcao ga u Puerto Monntu i uputio se na dva kotača prema jugu, nevjerojatno raznolikim krajolikom kojim dominiraju tirkizne rijeke, ledenjačka jezera, spektakularni planinski lanci  i snijegom prekriveni vulkani. 


O Toniju Vranješu: 

Toni Vranješ rođen je u Makarskoj. Po struci je diplomirani kineziolog i većinu godine provodi u Zagrebu gdje radi kao trener djece predškolske dobi, dok ljeti vodi firmu za pustolovni turizam u Makarskoj. Strastveni je ljubitelj outdoor aktivnosti, posebno windsurfinga, bicikliranja i planinarenja. Intenzivno putuje petnaestak godina, u početku sam, a poslije sa svojom djevojkom Martinom, s kojom je pokrenuo putopisni Facebook blog Nisan doma. Putovanja su ga vodila u četrdesetak zemalja na četiri kontinenta, a kretao se u vlastitom aranžmanu i često na vlastiti pogon. Iako bi se mogao nazvati samozatajnim putnikom, dio svojih iskustava, osim na blogu, podijelio je i u časopisu Meridijani.