Poziv na stručni izlagački skup projekta „Sloboda stvaranja“ 

HDLU

Poziv na stručni izlagački skup projekta „Sloboda stvaranja“ 
petak, 22. travnja 2022., od 11:00 do 12:30,
PROMJENA LOKACIJE // NOVA LOKACIJA u  vijećnici Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Ilica 85

Na stručnom izlagačkom skupu predstavit će se izvedene likovne intervencije dvadeset pet umjetnika, rezultati istraživačke komponente projekta te projektni katalog. U okviru projekta realizirano je 28 likovnih intervencija u čak šest kaznenih tijela: Odgojnom zavodu u Turopolju, Kaznionici u Turopolju, Zatvoru u Bjelovaru, Zatvoru u Rijeci, Zatvoru u Zagrebu te Probacijskom uredu u Zagrebu. Projekt „Sloboda stvaranja“ autorice dr. art. Melinde Šefčić jedan je od odabranih projekata putem javnog natječaja Ministarstva pravosuđa i uprave, za financiranje projekata udruga usmjerenih pružanju potpore provođenju pojedinačnog programa postupanja/izvršavanja kazne zatvora u RH.
 

Na službenom predstavljanju projektnih rezultata, nakon uvodne riječi predsjednika HDLU-a Tomislava Buntaka, voditeljica projekta dr. art. Melinda Šefčić predstavit će ostvarene rezultate izvedenih likovnih intervencija umjetnika na projektu, dok će rezultate istraživačkog rada predstaviti dr. sc. Anita Jandrić Nišević. Na samom kraju stručnog izlagačkog skupa voditeljica projekta predstavit će projektni katalog Sloboda stvaranja, a posjetitelji će imati priliku postaviti pitanja umjetnicima na projektu o iskustvu rada.


Predstavljamo Izvedene likovne intervencije u Zatvoru u Zagrebu

Sloboda stvaranja
Izvedene likovne intervencije u Zatvoru u Zagrebu

Marina Mesar (Oko)
Marina Mesar (Oko)

U svrhu estetizacije i revitalizacije zatvorskog prostora umjetnošću u okviru projekta Sloboda stvaranja, uspješno su realizirane likovne intervencije u Zatvoru u Zagrebu, ujedno zadnjem kaznenom tijelu koji se obuhvatio ovim projektom. Umjetnici na projektu uz vještu izvedbu svojih radova oslikali su osam zidnih površina zatvora koji su u svakodnevnoj uporabi kako od strane zatvorenika tako i od strane službenika Zatvora u Zagrebu.

Upravo tako, ostvarenju projektnih ciljeva doprinijeli su: Marina Mesar (Oko), Agata Lučić, Vida Meić, Ivan Stanišića, Tomislav Buntaka i tri studenta Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Nikole Grabovca, Tea Kiša i Tee Lovrić. Projektna realizacija uključila je provođenje istraživačkog rada i projektnog kataloga koji će se javnosti predstaviti na završnom izlagačkom skupu koji je planiran za 26. travnja 2022. godine na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Teo Kiš
Teo Kiš

Fotografije: HDLU, Ivo Kosanović

Organizator: HDLU
Autor projekta: dr.art. Melinda Šefčić
Uz potporu: Ministarstvo pravosuđa i uprave
Partner: Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu, Sveučilište u Zagrebu