Poezija u drugom filmu: Irena Matijašević / Cesta za tar, promocija

Centar za knjigu & Kinoteka Bar

Pozivamo Vas na pjesničku tribinu Poezija u drugom filmu u Kinoteka Baru, prvu u 2023. godini – ovoga puta gošća je pjesnikinja, prozna spisateljica i radijska urednica na Trećem programu Hrvatskog radija, Irena Matijašević. Predstavit ćemo njezinu novu pjesničku knjigu Cesta za tar (MeandarMedia, 2022), te se osvrnuti na knjiženi opus i rad ove spisateljice. Uz autoricu će o njezinoj poeziji govoriti pjesnik i cijenjeni književni kritičar dr.sc. Davor Šalat. 

Pjesničku tribinu Poezija u drugom filmu pokrenuo je Centar za knjigu u suradnji s Kinoteka Barom u 2022. godini. Do sada su gostovali Krešimir Bagić, Senko Karuza, Andrijana Kos Lajtman, Dinko Telećan, Ivana Lulić, Maja Marchig, Danijela Jozić, Vanda Mikšić i  Vlatka Valentić.  

Dobro došli!  

Vrijeme: utorak, 14. veljače 2023. u 19.00 sati

Mjesto: Kinoteka Bar, Kordunska 1, Zagreb

Organizatori: Centar za knjigu & Kinoteka Bar

Voditeljica: Sanja Baković

Ulaz: slobodan

Jedna pjesma iz knjige Cesta za tar:

JESMO LI IKADA POKUŠALI BITI ZAJEDNO

Kad je ne uzmeš u srce, tišinu, kad je izbaciš van, ona se

izlistava. Pitala ga je gdje stavljamo med, a on je rekao tu,

tamo, svejedno je. Bili su u poslu koji ih je vezao kao

ljepilo. Nikada nisu mislili ništa izvan toga. Na neki način

bili su dosadni koliko su pretjerano voljeli pjevati. Nije bilo

bolesti. U odnosu dvoje ljudi mora biti nešto bolesno.

Lunapark koji se vrti. Tranströmer je zaslužio nagradu.

Zamrzila sam posložena i vjerna kopita. Kopita, tvoje oči.


Irena Matijašević (Zagreb, 1965.) je pjesnikinja, prozna spisateljica, urednica, radijska voditeljica i prevoditeljica. Diplomirala je komparativnu književnost i engleski jezik na Filozofskom fakultetu. Bila je članica predsjedništva Hrvatskog semiotičkog društva. Eseje i poeziju objavljivala je u „Quorumu“, „Vijencu“, „Zarezu“, „15 dana“,  „Poeziji“, „Fantomu  slobode“, „Agonu“ i drugim časopisima. Radi kao urednica emisija koje se bave temama iz književnosti na Trećem programu Hrvatskog radija.

Uredila je knjigu Riječi i riječi: rječnik Trećeg programa, kao dio projekta-emisije Riječi i riječi.
Dosad je objavila zbirke pjesama Naizgled (AGM, 2007.), Južne životinje (AGM, 2010.), Početak zrelosti (VBZ, 2020), Cesta za tar (MeandarMedia, 2022), potom poetsku dramu Danska H2O (AGM; 2012.) i romane Crno pismo (Algoritam, 2015.), Kao kiša (Hena com, 2017.) i Igra istine (Hena com, 2019.).