Odvalimo se poezijom

Živi atelje DK

Pjesnička tribina Odvalimo se poezijom u ponedjeljak 11. lipnja za kraj sezone u goste dolazi prijateljima u zagrebački Živi Atelje DK u Ilicu 110, koji inače ponedjeljcima imaju redovita druženja Lutajuće umjetnosti – Akademije čaja (Wandering Art Tea Academy).

Rezultat ove spontane sinergije i prepoznavanja je zajednička večer s temom o mističnom pjesniku Angelusu Silesiusu.
U želji da ovu dinamičnu godinu spustimo u mirniji ritam, izabrali smo govoriti upravo o poeziji nadahnutoj tišinom, mističnim iskustvima i osobnim doživljajima duhovnog života.

O Angelusu Silesiusu govorit će nam Neven Bradić, učitelj kontemplacije i povjesničar umjetnosti, jedan od voditelja Centra duhovnih puteva Zagreb “Kontemplacija & Mistika”, u kojem se podučavanje temelji na metodi kontemplacije i transkonfesionalnim principima, a rad je obogaćen čitanjima duhovne poezije mističnih pjesnikinja i pjesnikinja iz različitih razdoblja, poetika i kultura.

Nakon razgovora s Nevenom Bradićem, zajedno ćemo čitati Silesiusove stihove, te iznijeti svoje dojmove i doživljaje.

U 19.30 sati je predviđeno okupljanje i druženje uz čaj.
U 20 sati započet ćemo razgovor i čitanje poezije Angelusa Silesusa.

Moderira: Sanja Baković

NEBO JE UNUTRA/Angelus Silesius/

Nebo je u tebi. Zaustavi se! Trčiš, ali kamo?
Promašit ćeš Boga ako ga tražiš drugamo.

*Angelus Silesius (pravo ime Johannes Scheffler), njemački pjesnik (1624 – 1677). Liječnik, redovnik, doktor filozofije. Najpoznatije mu je djelo zbirka kratkih pjesama u aleksandrincima Kerubinski putnik. Njegovi stihovi prožeti su duhom mistike, strastan su izraz neortodoksnog intimnog religioznog odnosa između pojedinca i Boga, zaokupljenosti metafizičkim pitanjima, prije svega odnosom vremenitog i nadvremenskog, bitka i privida.