Novosti iz GKK

Gradska knjižnica Kaštela

Putopisna tribina Jurice Galića Juke „Rapa Nui“ u Kaštel Lukšiću

u srijedu 11. travnja u 19.30 sati u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću.

Nakon putovanja u Meksiko 2016. i istraživanja naslijeđa Maja i Asteka, tijekom 2017. Juka nastavlja turneju po Južnoj Americi. Ovaj put prelazi rekordnih 63 150 kilometara (opseg ekvatora je oko 40 070 km) i posjećuje Peru, Boliviju, Čile i Argentinu. „Tumara“ od boemske četvrti La Boca u Buenos Airesu do Santiago de Chilea, odakle leti za Uskršnji otok poznat po svojim tajanstvenim Moai kipovima. Ali avantura tek počinje! Slijedi najsurovija pustinja Atacama, vožnja “Cestom smrti” u La Pazu, posjet ostacima Inka – Tiwanaku, Puma Punku (Bolivija), te Machu Picchu i Sacsayhuaman (Peru). Juka nam donosi priču i o Apu Vinicunca planini, poznatoj po duginom spektru boja, a naposljetku posjećuje krajnji jug Čilea, poznat i kao “kraj svijeta”, u kojem je svaki drugi čovjek Hrvat. Odatle odlazi na zadnju dionicu putovanja u Nacionalni park Torres del Paine u Patagoniji.

Juka je suradnik časopisa Meridijan, bloger i kolumnist te predsjednik udruge TheMladichi, a trenutno kao scenarist i voditelj radi na realizaciji edukativne i zabavne serije “Nomad” koja kroz povijest, zemljopis, biologiju, ekologiju, kulturnu baštinu te zaboravljene priče i mitove predstavlja manje poznate kutke Hrvatske.


 

Predstavljanje knjige “300.000 kilometara moto avanture” autora Željana Rakele

u petak 13. travnja u 19.30 sati u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću.

„Jedan čovjek, jedan motor, pet kontinenata, 100 država, sedam godina, 300.000 kilometara” – rečenica je kojom se najbolje može opisati knjiga Željana Rakele “300.000 kilometara moto avanture”.

U sklopu multimedijalnog putopisnog predavanja posjetitelji će imati priliku čuti brojne zanimljivosti s Rakelinog putovanja: kako je izgledala prometna nesreća u Sibiru nakon koje je ozlijeđen nekoliko dana putovao u Hrvatsku na operaciju zbog straha od krađe organa, o Rakelinom susretu u Nepalu s budističkim svećenikom, te brojne druge zanimljivosti.

Ulaz je slobodan!