Natječajna izložba ”Pogledaj u raj”

Fotoklub Split

U srijedu, 25. studenoga, u Galeriji fotografija Fotokluba Split u 19:30 otvorit će se jubilarno 20. izdanje tradicionalne izložbe planinarske fotografije HPD Mosor, a tim će povodom i HPD Mosor proslaviti 95. godina od osnutka. Izložba je rezultat međunarodnog fotografskog natječaja u organizaciji HPD-a Mosor na temu ”Pogled u raj”. Autorica teksta natječaja je povjesničarka umjetnosti Josipa Kuzmanić, koja ističe ”Svatko od nas ima svoju viziju i poimanje nadrealne ljepote i doživljaja. Raj je uzvišen, razmišljamo o njemu kao misterioznom i smirujućem mjestu bez obzira na religioznost. Mnogi filozofi smatraju da je raj stanje svijesti koje se može ostvariti i za čovjekovog ovozemaljskog života. Boravak u planinama predstavlja iscjeljujuće i opuštajuće iskustvo jer smo tada najbliži nebu. Planinarima je to sam pogled na staze, vrhove, obzor i sve ljepote koje priroda nudi; speleolozima igra svijetla i sjene te otkrivanje podzemnog života; alpinistima naočigled nemogući uvjeti na ledenjaku ili u vertikalno postavljenoj stijeni.

O izboru fotografija za izložbu i pobjednicima odlučivao je stručni žiri u sastavu: Andrea Musa (akademska slikirica), Stipe Božić (alpinist, fotograf, snimatelj), Valentino Bilić Prcić (fotograf) i Dalibor Prančević (dr. sc. povijesti umjetnosti). Na natječaju je sudjelovalo 96 autora iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije i Crne Gore i ukupno je pristiglo 430 fotografija. U žestokoj konkurenciji nagrađeni su sljedeći autori:

1. nagrada Božidar Kasal za fotografiju ”Rice Fields Like a Silk Print”
2. nagrada Jasmin Suljanović za fotografiju ”Velika planina”
3. nagrada Adnan Jašarević za fotografiju ”Hvala ti što si izašlo za nas”
Posebnu pohvalu žirija dobio je Željko Vojković za fotografiju ”Hum”.

Izložbu možete pogledati do 10. prosinca u radnom vremenu Galerije fotografija Fotokluba Split. Molimo posjetitelje da se pridržavaju epidemioloških uputa za vrijeme boravka u Galeriji.