Natječaj za sudjelovanje na izložbi “The third space”

HDLU

NATJEČAJ za članove HDLU-a ZA SUDJELOVANJE NA EUROPSKOJ IZLOŽBI “The third space“ u okviru EU projekta CreArt 2.0

Lokacije: Zagreb, Lecce (IT), Clermont-Ferrand (FR)

Jedna od vodećih aktivnosti CreArt projekta je putujuća Europska izložba umjetnika iz svih 12 gradova partnera. Svake godine velika skupna izložba održi se u tri grada. Tijekom trajanja projekta, bit će predstavljeno više od 150 umjetnika, a katalozi i promotivni materijali distribuiraju se u sve partnerske gradove.

Europska izložba “The third space“ održat će se i u Zagrebu, u Domu HDLU, nakon čega putuje u Italiju i Francusku.

Kustosica europske izložbe koja će se održavati 2019. godine je Jovanka Popova iz Skopja, a njezin kustoski koncept referira se na temu “The third space“.

O KUSTOSKOJ KONCEPCIJI:

Tijekom proteklog desetljeća, upotreba pojma solidarnosti značajno se širi unutar različitih društvenih, političkih i kulturnih sfera, prvenstveno definirana kao manifestacija koja artikulira zajedničko djelovanje, ali i egzistencijalnu kategoriju povezanu s ranjivosti ljudskog života.

Polazeći od prijedloga Jeana-Luca Nancya u kojem “biti“ znači “biti zajedno“, onda u tome “biti zajedno“ ovaj “zajedno“ sačinjava bitak; to nije samo tek dodatak. Ovo funkcionira jednako kao i kolektivna moć: moć nije izvanjska članovima kolektiva niti je imanentna svakome od njih, moć proizlazi iz kolektiva kao takvog. Stoga “zajedno“ nije dodatak nekom prethodno postojećem Bitku; upravo suprotno, “zajedno“ je u središtu toga Bitka.

Kustoski odabir radova nastojat će prikazati umjetničke prakse koje se referiraju na “sebstvo” u odnosu prema zajednici i kolektivu, kao sinonim za prostor solidarnosti, zajednički kolektivni doživljaj i bitnost sudjelovanja unutar zajednice. Odabrani projekti će kritički preispitati koncept zajednice i zajedništva počevši od ideje da je suživot osnovno sredstvo postojanja te pokušati osvijestiti pojmove kao što su identitet, nacionalizam, politika moći u kontekstu “ja” i “drugi” i multikulturalni koncept.

Neka od referentnih pitanja koja će umjetnici adresirati su kulturalna uvjetovanost, socijalna manipulacija, politička nekorektnost, parazitiranje na birokratskim strukturama – odražavat će prekarijatnu prirodu suvremenog života te nemira kao njegove sveprisutne posljedice, koje se manifestiraju u obliku vojnih intervencija, migracija, masovne histerije, nezaposlenosti, globalnih kampanja, osobnih tragedija…

Cilj projekta ispitati je na kojoj razini se te raspršene individue mogu povezati. Ako opća nesigurnost ukazuje na samu biti svega što dijelimo, ali u isto vrijeme na sve što nas razlikuje, možemo li pronaći praktičan model koji za cilj ima globalnu dobrobiti i zajedničko političko djelovanje?

Izložba se želi baviti pojmom solidarnosti kao zajedničkim stanjem. Suvremena povijest i kultura i pokazuju kako se ti pojmovi stalno nadovezuju i zahtijevaju aktivno bavljenje transformacijom vlastitog razumijevanja međukulturalnih odnosa.

Nastavno, odabrani radovi postavljat će pitanje o načinu na koji propitujemo i valoriziramo mehanizme i određene implikacije na temu solidarnost, projekt će nas pokušati potaknuti na razmišljanje kako se naše osobne vizije mogu dijeliti unutar konteksta društva, o mogućnosti i ograničenjima s kojima se susrećemo, o našim vlastitim očekivanjima u odnosu na moć i slobodu te o nedoumicama u odnosu na osobnu odgovornost, akcije i njegove posljedice.

Cjelovitu koncepciju izložbe možete pročitati OVDJE.

IZLOŽBA “SIX MEMOS” ODRŽAT ĆE SE 2018. GODINE U SLJEDEĆIM GRADOVIMA I OKVIRNIM TERMINIMA:

  • Zagreb, 17. svibanj – 30. lipanj 2019.
  • Lecce (IT): srpanj – kolovoz, 2019.
  • Clermont-Ferrand (FR): rujan – listopad, 2019.

OSIGURANI TROŠKOVI:

odabranom umjetniku isplatit će se autorski honorar u iznosu 500 eura bruto. Honorar isplaćuje HDLU temeljem ugovora o umjetničkom autorskom djelu;
odabrani umjetnici imaju mogućnost sudjelovati na jednom otvorenju izložbe (osim umjetnika koji moraju sami postavljati svoje radove), što uključuje trošak puta, hrane i smještaja;
HDLU će umjetniku pokriti i troškove putnog osiguranja ako umjetnik ne posjeduje Europsku karticu zdravstvenog osiguranja;
brigu oko preuzimanja, prijevoza, osiguranja i pakiranja odabranih radova te produkcije kataloga u potpunosti preuzima organizator izložbe;
eventualne dodatne troškove povezane s boravkom u inozemstvu snosi umjetnik.

NAČIN PRIJAVE:

Pravo sudjelovanja imaju isključivo redoviti članovi HDLU-a (Trg žrtava fašizma 16, Zagreb) koji imaju boravište/prebivalište u Gradu Zagrebu ili koji su rođeni u Gradu Zagrebu. Potrebno je priložiti dokaz: osobna iskaznica ili putovnica. U slučaju da je adresa prebivališta drugačija od boravišta potrebno je uvjerenje MUP-a o boravištu u gradu Zagrebu ili rodni list.

Status svog članstva možete provjeriti s Miranom Jurićem (tajnistvo@hdlu.hr) ili Vericom Pavušek (racunovodstvo@hdlu.hr).

Umjetnici moraju imati Europsku karticu zdravstvenog osiguranja ili neku drugu vrstu zdravstvenog osiguranja.

Traženi materijali šalju se isključivo digitalnim putem na sljedeću e-mail adresu: vida.hdlu@gmail.com.

S naznakom: CreArt EUROPSKA IZLOŽBA 2019.

Prijava treba sadržavati:

Ispunjeni, potpisani i skeniran prijavni obrazac koji možete preuzeti ovdje – PRIJAVNI OBRAZAC,

a koji sadrži sljedeće:

  • životopis s umjetničkim referencama i popisom izlaganja na engleskom jeziku,
  • link na web stranicu ili blog umjetnika (ako je primjenjivo),
  • kratak opis radova na engleskom jeziku, s referencom na kustosku koncepciju,
  • naziv, godina produkcije, dimenzija i tehnika radova u prilogu (naziv fotografije povezati s nazivom rada)
  • izjavu o prihvaćanju uvjeta natječaja.

U prilogu poslati do pet fotografija referentnih radova u odnosu na kustoski koncept (rezolucija 2400 x 1600 piksela u JPG ili TIF formatu),

Rok prijave je 27.11.2018. (23.59 h)

Nepotpune prijave ili prijave pristigle nakon roka neće se razmatrati.

ODABIR UMJETNIKA:

Temeljem zaprimljenih prijava HDLU čini predselekciju od 10 umjetnika do početka prosinca.

Kustosica Jovanka Popova zatim od predloženih 10 umjetnika iz svakog grada, odabire iz svakog grada najmanje jednog umjetnika te slaže konačnu listu odabranih umjetnika, a zajedno s umjetnicima dogovara se oko odabira radova.

KONAČNA ODREDBA:

Podnošenjem prijave, autor je suglasan sa svim uvjetima ovog natječaja.

PITANJA:

Kontakt osoba za sva pitanja je Vida Meić, vida.hdlu@gmail.com. Pitanja se zaprimaju isključivo putem e-maila.

O KUSTOSICI:

Jovanka Popova, rođena 1980. godine u Skopju. Završila je studij B.A. i M.A. na Filozofskom fakultetu – Institut za povijest umjetnosti u Skopju, gdje je i bila asistentica za predmet “Makedonska suvremena umjetnost”. Kurirala je brojne projekte s područja suvremene umjetnosti u Makedoniji i inozemstvu. Također, svoje kustoske i istraživačke projekte predstavila je na Sveučilištu Humboldt, Središnjem europskom sveučilištu (CEO) u Budimpešti, Sveučilištu Goethe u Frankfurtu, Hankuk sveučilištu stranih studija, u Seuu, Kunst Historisches Institutu, Sveučilištu Bahcesehir i Trondheim Akademiji likovnih umjetnosti. Izvršna je direktorica organizacije JADRO (Association of the independent cultural scene, Macedonia), članica je upravnog odbora makedonskog odjela AICA (AICA International Association of Art Critics). Živi i radi u Skopju.

O CreArt PROJEKTU:

CreArt 2.0. je europska mreža gradova te privatnih i javnih institucija. Projekt je započeo 2012. godine s ciljem reagiranja na potrebe europskih kulturnih institucija što obuhvaća povećanje gospodarskog, socijalnog i kulturnog utjecaja vizualnih umjetnosti pružanjem bolje podrške umjetnicima, menadžerima u kulturi, industriji i široj javnosti. Nositelj CreArt projekta za Hrvatsku je Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, a pored HDLU-a projekt okuplja mrežu partnera iz Genove i Leccea (IT), Clermont-Ferranda i Rouena (FR), Katowica i Lublina (PL), Skopja (MK), Liverpoola (UK), Kaunasa (LT) i Aveira (PT) koju koordinira Gradski ured za kulturu grada Valladolida (ES). Petogodišnji projekt CreArt 2.0. provodit će se od 2017. do 2021. godine.