NATJEČAJ za kustosku koncepciju izložbe povodom obilježavanja 150 godina HDLU-a

HDLU

U 2018. godini obilježava se 150 godina djelovanja Hrvatskog društva likovnih umjetnika kao i 80 godina od izgradnje Doma hrvatskih likovnih umjetnika.

Tom prigodom, Upravni odbor HDLU-a raspisuje natječaj za kustosku koncepciju problemske izložbe temeljene na 150 godina HDLU-a odnosno posljednjih 150 godina likovne umjetnosti u Hrvatskoj. Izložba ne treba biti retrospektivna, selekcija remek-djela niti nužno kronološka.

Izložba se planira održati u galerijama Bačva, Prsten i PM Doma hrvatskih likovnih umjetnika u periodu od listopada do prosinca 2018. Paralelno uz izložbu, moguće je ponuditi prijedlog popratnog programa (u Klubu HDLU ili na drugim lokacijama).

Tijekom trajanja izložbe, predviđa se upriličenje promocije monografije Hrvatsko društvo likovnih umjetnika – 150 godina likovne umjetnosti u Hrvatskoj (grupa autora: Irena Kraševac, Ivana Mance, Ana Šeparović, Sandra Križić Roban i suradnici).

UVODNO O 150 GODINA HDLU-A

dr. sc. Irena Kraševac, urednica monografije 150 godina HDLU-a

«Za razvoj hrvatske moderne umjetnosti od velikog je značenja osnivanje Društva umjetnosti 1868. godine u Zagrebu. Premda je tijekom prvog desetljeća tek nominalno postojalo, svoj zamah Društvo je dobilo 1879. godine kada se Iso Kršnjavi nakon studija u Beču i Münchenu vratio u Zagreb u kojem je u vrlo kratkom roku pokrenuo osnivanje najznačajnijih umjetničkih institucija i ustanova.

Društvo umjetnosti poslužilo je kao platforma iz koje će se u vrlo kratko roku iznjedriti Muzej za umjetnost i obrt (1880.) i Obrtna škola, današnja Škola za primijenjenu umjetnosti i dizajn (1882.), Umjetnički paviljon (1898.), Moderna galerija (1905.) i Privremena viša škola za umjetnost i umjetnički obrt, današnja Akademija likovnih umjetnosti (1907.).

Društvo je tijekom svoje stoljeće i pol duge povijesti prolazilo brojne mjene koje su bile uzrokovane različitim unutarnjim promjenama i političkim predznacima, ali je uvijek davalo važan i čvrst okvir i potporanj za odvijanje i razvoj likovne umjetnosti u Hrvatskoj. Od formativnih godina krajem 19. stoljeća i prvih izložaba u Zagrebu, preko promjena institucionalne umjetničke djelatnosti koju su donosili novi društveni okviri tijekom cijelog 20. stoljeća, od malog Društva umjetnosti razvilo se respektabilno Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, danas najveće umjetničko udruženje u Hrvatskoj.

Jubilej kojim HDLU obilježava 150 godina svog djelovanja, izuzetno je važan za cjelokupnu hrvatsku kulturu i umjetnost, jer se upravo kroz prošlost HDLU ponajbolje zrcali povijest naše moderne i suvremene likovne umjetnosti. Institucionalno okupljanje umjetnika kroz umjetnička društva započinje u razdoblju 19. stoljeća s ciljem jače prisutnosti u javnosti, osiguranja tržišta umjetnina i mogućnosti samostalnog razvoja kroz narudžbe. Svoj značaj središnje umjetničke udruge u Hrvatskoj,  HDLU je gradilo tijekom burne povijesti 20. stoljeća u kojem se izmjenjuju utjecaji različitih političkih predznaka i okvira djelovanja. Naše je doba vrijeme promišljanja nove uloge i značaja vizualne umjetnosti i položaja umjetnika u suvremenom društvu.»

Prijaviti se mogu:

  •  kustosi;
  •  kustoske platforme;
  •  umjetničke organizacije;
  •  umjetnici.

Prijava treba sadržavati:

  • opis kustoskog koncepta (max. 5.000 znakova);
  • prijedlog načina odabira umjetnika;
  • opis specifičnih prostornih i tehničkih zahtjeva za provedbu izložbe (ukoliko je primjenjivo);
  • troškovnik;
  • CV i profesionalne reference predlagatelja.

Dostava prijava:

Potrebno je ispuniti prijavnicu.

Prijave se dostavljaju isključivo u elektronskom obliku na: natjecaj@hdlu.hr s naznakom: 150 HDLU.

Pitanja se zaprimaju na natjecaj@hdlu.hr

Rok za dostavu prijava: 31. 5. 2017. (ponoć).  Prijave pristigle nakon roka neće se razmatrati.

Izvornik: mrežne stranice HDLU