Ljerka Car Matutinović na Stihovnici Siska

Stihovnica MH Sisak

Pozivamo Vas na Stihovnicu Siska, koja će se održati u subotu 5. studenog s početkom u 19 sati na dobro poznatoj adresi: Ogranak Matice hrvatske Sisak, Rimska 9. Glavna gošća večeri je ugledna hrvatska pjesnikinja, prozaistica, književnica za djecu, esejistica, književna kritičarka i prevoditeljica Ljerka Car Matutinović. Gošća će se sisačkoj publici predstaviti odabranim pjesmama iz svoga bogatog poetskog opusa, a prigodu ćemo iskoristiti kako bismo porazgovarali i o brojnim drugim temama vezanima za književnost, između ostaloga i o njezinoj novoj, nedavno objavljenoj knjizi. U nastavku večeri, svoje će pjesme moći govoriti i ostali zainteresirani pjesnici.

Ovaj put, zbog iznimno velikog opsega, umjesto uobičajene bio/bibliografije, izdvojit ćemo samo neke osnovne podatke i nabrojati dio brojnih priznanja koja je u svojoj karijeri primila gospođa Car Matutinović, a za sve one ‘koji žele znati više’, stavljamo poveznicu na njezin profil postavljen na stranicama Društva hrvatskih književnika: http://dhk.hr/clanovi-drustva/detaljnije/ljerka-car-matutinovic

Ljerka Car Matutinović rođena je u Crikvenici. Živi i radi u Zagrebu. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirala je hrvatski i talijanski jezik s književnostima. Član je Društva hrvatskih književnika od 1975., hrvatskog PEN centra, zagrebačkog centra Europskog društva kulture ( sa sjedištem u Veneciji), član Hrvatskog društva pisaca i član Društva hrvatskih književnih prevodilaca.

Za svoje pjesničko i prozno stvaralaštvo dobila je niz nagrada. Izdvajamo:
Nagrada Drago Gervais, ( za pjesme), Rijeka,1981.,1985.,
Il Borghetto, Citta di Montepulciano, 1988, 1989., I.nagrada za prozu i poeziju;
Nagrada Giuseppe Giusti, za pjesme i pripovijetku, Pistoia, 1992.,
Nagrada Ljubo Pavešić, za najbolji čakavski tekst na MIK-u, Rijeka, 1995., Nagrada San
Bartolo, posebna nagrada za poeziju, Premio speciale, Firenca,1996.,
Nagrada za životno djelo Grada Crikvenice, 1996., Nagrada Firence, Premio Firenze, za pjesmu «Sonet izbezumljen ludilom svijeta», Firenca, 2001.,  Nagrada
Ocjenjivačkog suda na Internacionalnom natječaju za poeziju i prozu, Citta di Salo, za pjesmu : „Sonet o povratku molitvi“ (2005.).
Nagrada Ocjenjivačkog suda na Internacionalnom natječaju za poeziju i prozu, Citta di Salo, za pjesmu: “Ti nizovi teški nizovi kameni“, 2007.
Pjesme Ljerke Car Matutinović prevedene su na desetak stranih jezika, pripovijetke na talijanski, njemački i engleski jezik. Zastupana je u domaćim i stranim antologijama.

Siniša Matasović,
moderator Stihovnice