Marijana Petrović Mikulić i Ljiljana Brković Zorčić predstavile nove zbirke

NKČ Vlado Gotovac Sisak

27.05.2022. u  Narodnoj knjižnici i čitaonici Vlado Gotovac Sisak, Ogranak Caprag, Ljiljana Brković Zorčić i Marijana Petrović Mikulić,  sisačke autorice, predstavile su svoje nove knjige.

Marijana Petrović Mikulić pjesnikinja je i slikarica , i kroz oba se medija uspješno izražava. Više od deset godina sudionica je pjesničkih tribina Stihovnica, Zalogaj poezije, a  nekoliko godina unazad i susreta koje organizira  Društvo hrvatskih književnika, Ogranak Sisačko-moslavačke županije.

Marijana je završila Filozofski fakultet – Pedagogijske znanosti, Odsjek za razrednu nastavu te Arthouse-College of Visual Arts u Ljubljani. Zaposlena je u Centru za rehabilitaciju Komarevo, gdje kroz likovne i ostale radionice i terapije pomaže i usmjerava energiju u pozitivnim smjerovima štićenicima ove ustanove.

Riječju, Marijana daje maksimum sebe i svojega kreativnoga bića drugim ljudima, prijateljima, štićenicima i okolini u kojoj živi i stvara. Isto tako, svoju osobnu kreativnu energiju usmjerava u stvaranje slika i literarnih izričaja. Ova je autorica sudjelovala na desetak skupnih izložbi i nekoliko samostalnih u glavnome i ostalim gradovima Lijepe naše, objavljivala u časopisima i na portalima: u Riječima,  časopisu Matice hrvatske Sisak, Novome Sisačkome tjedniku, Forumu, Metafora, Kvaka.

Siskulje, knjiga koju je ovom prilikom predstavila, izašla je potkraj 2020. godine u izdanju Sisačke udruge za promicanje alternativne i urbane kulture,  otkupilo ju je  Ministarstvo kulture i nalazi se u knjižnicama diljem Hrvatske. Objavljena je uz potporu Sisačko-moslavačke županije i Grada Siska. Urednik je ove prozno-pjesničke zbirke Siniša Matasović.

Knjiga je to podijeljena u dva dijela, od kojih jedan čine pjesnički ostvaraji, pod naslovom Budi radosna. Poetski su to zapisi o svakodnevnim radostima jednoga (i ne tako) običnoga života i pjesničke bilješke o umjetnosti i umjetničinom pristupu stvarnosti. Drugi je dio – a dijeli naslov sa samom knjigom –  zbirka proznih ostvaraja kao reminiscencija na grad koji još postoji i koji postoji jedino u sjećanjima (njezin rodni Sisak gdje i danas živi). Grad je u svakoj pori ove zbirke, ljubav prema     istome, ali i ljubav prema umjetnosti i umjetnicima, prema estetici kao takvoj, prema potrebi da se iskaže ljepota svega što nas okružuje, a posebno  ljepota života samoga.

Prozni dio Siskulja  osvojio je  nagradu „Književni pleter Sisačko-moslavačke županije“ za najbolje prozno ostvarenje 2019. godine.

Ljiljana Brković Zorčić druga je autorica koja je, istom prilikom,  predstavila svoju novu zbirku, Poezija – imagine. Ljiljana  se bavi mnoštvom kreativnih hobija koji polako postaju pravom umjetnošću i kanalima izražavanja pozitivne energije ove, još jedne, snažne i inspirativne žene iz grada Siska. Iako ovdje nije rođena (porijeklom je iz Vareša u Bosni i Hercegovini, odrasla je i završila srednju školu te Građevinski fakultet u Sarajevu), od sredine devedesetih u Sisku živi, radi i stvara. Priče su joj objavljene u zbornicima CeKaPe-a, Zagreb, objavljuje u časopisima Kvaka, Zin Daily, NEMA i Alternatoru, na internetskim portalima i društvenim mrežama. Sudjeluje na poetskim tribinama Stihovnica Siska i Zalogaj poezije te događanjima DHK – Ogranak Sisačko-moslavačke županije. Dobitnica je nagrade „Književni pleter Sisačko-moslavačke županije“  za najbolje pjesničko ostvarenje u 2020. te  za najbolje prozno ostvarenje u 2021. godini .

Predstavila nam je svoju drugu knjigu, prvu poezije, dakle Poeziju – imagine. U toj su zbirci –objavljenoj 2022.  u nakladi Diligo libera iz Zagreba, pjesme, za većinu kojih je, još dok su bile u rukopisu, autorica  osvojila gore spomenuti „Pleter“ – one kraće ali i one koje bismo već mogli nazvati poezijom u prozi, a sve su  protkane životnom pričom same Ljiljane, tako da ponekad ne znamo gdje prestaje umjetnost a počinje život, i obratno, a tako i treba biti. Žena bogatoga životnoga iskustva, iz kojega je uspjela izvući sve najbolje i kreativno ga iskoristiti za lijepu priču o umjetnosti – tako bismo mogli predstaviti ovu spisateljicu koja u slobodno vrijeme i sve uspješnije slika.

Vratimo se promociji. U međusobnu ispitivanju o inspiraciji, umjetnosti, shvaćanju života i kreativnosti te davanju međusobnih odgovora koje   je publika pažljivo slušala i mnogo toga i naučila, ove su dvije autorice polako plele susret od riječi, misli, pjesama i međusobne pozitivne energije.        

Medijatorice su bile  jedna drugoj, a vođenju  susreta pomogla je gđa. Gordana Bjelovarac, dipl.knjiž., voditeljica Ogranka Caprag Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac Sisak. Gošće večeri, sisačke spisateljice Tihana Petrac Matijević, Ana-Marija Borić, Sanja Domenuš i Sanja Bužimkić, čitale su iz svojih objavljenih zbirki poezije i proze.

Gitarom i pjesmom predstavljanje je popratio g. Simeon Goga.

Publike je bio podosta, ozračje je bilo toplo i prijateljsko, a možemo zaključiti da je  prava sreća poznavati ovakve umjetnice, i šteta što je skromnost zaista vrlina pa se malo više ne razmeće. Jer, ovakve su žene zaslužile pozornost i šire publike.

Sanja Bužimkić

Fotografije: Andrea Šipuš i Ana-Marija Borić.