Literarni natječaj za osnovnoškolce

Mlada pera

Udruga Mlada pera 01. listopada prošle godine raspisala je literarni natječaj za sve osnovnoškolce u RH i polaznike hrvatske nastave u inozemstvu. Tema natječaja je široka paleta različitosti, a djeca su je zaista maksimalno iskoristila: dotaknula su se različitosti po vjeri, rasi, fizičkim karakteristikama, sjetila se Down sindroma, autizma, albinizma, djece rastavljenih roditelja, oboljele od raka, ali i opisala razliku između vilice i žlice, višnje i trešnje, napisala pravu studiju o razlici između crne i bijele čokolade, objasnila zašto nam trebaju upravo 4 godišnja doba i zašto žabe vole tortu od muha, djevojčice su objasnile dječacima da plava nije samo njihova boja, otkrivena je tajna iskrenog prijateljstva, putovali smo u Rusiju, Barcelonu, Iran, Slovačku, Afriku, svemir, saznali i tople i tužne obiteljske priče, naučili vrste peciva, dobili i neke recepte za dobar kolač prijateljstva, analize književnih djela, a sve su to ukomponirali u stihove, prozu, intervjue, slikovnice…

266 mladih autora/ica poslalo je 154 literarna rada kojima je zajednički nazivnik Različitost.  Najviše malih autora ukupno je iz Krapinsko-zagorske županije, ali s pojedinačnim radovima iz Bjelovarsko-bilogorske županije, iz čijeg središta grada Bjelovara je i pristiglo najviše radova. Radovi su pristigli iz 16 županija, grada Zagreba i Bosne i Hercegovine pa je time odmah i prvi natječaj mlade udruge koja još nije proslavila ni prvi rođendan postao međunarodni natječaj. Osim što su pristigli radovi iz svih nižih i viših razreda osnovne škole veseli i velik odaziv područnih škola, a i jedne škole nacionalnih manjina.

Žiri je odlučio!

Rezultat natječaja bit će knjiga s prekrasnim i dirljivim pričama, napisanih pravim književno-umjetničkim stilom punim emocija, subjektivnosti i bogatim izražajnim sredstvima. Može se primijetiti izuzetno dobro korištenje pripovjednih tehnika kao što su monolog, dijalog i autorovi komentari, a pohvaljujemo i korištenje autoreferencijalnosti. Na sadržajnoj razini teme su zanimljivo i originalno obrađene, kompozicijski modeli dosljedno provedeni, sve pravopisno i gramatički točno napisano.

Iskaču i priče s neočekivanim završetkom i korištenjem tehnike priče u priči. Upravo zato što neke završavaju pesimistično, od čitatelja se traži angažman i poziva na borbu protiv diskriminacije različitih.

Kod radova diskurzivnog karaktera (eseji) pitanje različitosti kod ljudi obrađeno je promišljeno i argumentirano, dano je više primjera za teze i postavljena su dobra pitanja. Mladi poeti jezgrovito i sa stilom, u samo par stihova pokazuju toleranciju različitosti čime pogađaju temu i na slikovit način je obrađuju.

Važno je napomenuti sljedeće: SVI mladi autori SVE školske knjižnice će dobiti svoj primjerak knjige sa svim pristiglim radovima na natječaj. Zato trebamo vašu pomoć, da osiguramo potrebna sredstva koja još nedostaju za izdavanje te knjige. Nakon što su se mladi autori mučili tri mjeseca da napišu svoje radove, htjeli bi da u ožujku možemo dati plod njihovog truda, knjigu Različitost u njihove ruke – zaslužili su!

Donacije možete izvršiti na linku crowdfunding kampanje !

Zahvaljujem u ime mladih autora,

Gorkić Taradi

predsjednik udruge Mlada pera