Izložba: Prostoria 10

HDLU

Izložba Prostoria 10 obilježava 10. godišnjicu postojanja poznatog međunarodnog dizajn-brenda namještaja sa snažnom proizvođačkom kulturom – Prostoria, a svoja vrata otvara 25. rujna u Domu HDLU (Meštrovićev paviljon). Kao dodatni izložbeni program priprema se i privremena prostorna instalacija „Prostoria Net“ koju dizajnira Numen/ForUse, a bit će postavljena ispred Meštrovićevog paviljona za vrijeme trajanja izložbe.

Otvorenost za razvoj i promjene, upornost i istraživački duh, vođen stvaranjem novih vrijednosti, kontinuiran je proces u Prostoriji, koji je sazrio u njezino naslijeđe. Ova će izložba predstaviti od čega je ona sazdana, a posjetitelji će imati priliku doživjeti sam brend mnogo dublje.  Naime, Prostoria se  unatrag deset godina razvila od jedne hale za ojastučeni namještaj u Zagorju u industrijski centar za proizvodnju svih elemenata namještaja koji s jednog mjesta odlazi u javne i rezidencijalne interijere u čitavom svijetu. Premisa razvoja proizvoda u Prostoriji je tzv. research-based dizajn. Koliko se važnosti pridaje samoj autentičnosti i kvaliteti proizvoda, govori činjenica da ovaj brend u segment istraživanja i razvoja te dizajn ulaže 10% svojeg godišnjeg budžeta.

Art Direction: Biro architects. Photo: Marko Mihaljević

Važno je izdvojiti da je u regionalnom povijesno-geografskom kontekstu, Prostoria nastala bez predvodnika u industriji, da bi s vremenom sama to utjelovila. Izrasla je na ruševinama nekada brojne hrvatske industrijske proizvodnje namještaja, poražene u tranziciji iz društvenog vlasništva Jugoslavije u kapitalizam zasnovan na tržišnom natjecanju.

Na izložbi će se prvi puta predstaviti i fotografski projekt „Revisting Architecture“ kojim Prostoria istražuje korijene svojeg dizajna u nasljeđu modernističke zagrebačke arhitekture – koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinki, Kockici, Poglavarstvu Grada Zagreba i Pučkom učilištu Zagreb. Naime, malo gdje u svijetu postoji tako čvrsto ukorijenjena tradicija modernističke arhitekture kao što je to slučaj u Zagrebu. Radi se o nasljeđu koje je temelj i inspiracija jeziku dizajna proizvoda u Prostoriji. „Revisiting Architecture“ ilustrira kako se odabrani produkti formalno ili teksturalno referiraju na ambijente u kojima su fotografirani, nekad naglašavajući svoje podrijetlo, a drugi puta svoju suvremenost. Kao odraz funkcionalnog minimalizma, Prostorijini proizvodi duboko su definirali suvremenu hrvatsku kulturu življenja. Ona je postala nezaobilazna inspiracija za uređenje privatnih i javnih interijera, a ujedno i rijedak poslovni lider u Hrvatskoj  okrenut dizajnu. Namještaj iz Prostorije danas je dostupan u preko 60 zemalja i 1000 premium prodajnih mjesta diljem svijeta.