“TVORNICA ZEMLJA” međunarodni kiparski simpozij

Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku

U ponedjeljak, 3.7.2023. u 11 sati u Vinkovcima, počinje ovogodišnji Međunarodni kiparski simpozij Tvornica Zemlja koji se održava od 2003. godine. U posljednjih dvadeset godina, simpozij, specifičan po svojoj osnovnoj koncepciji – ustrajnoj umjetničkoj ideji skulptorskog oblikovanja u izvornoj terakoti, bilježi uspješan kontinuitet rada i izlaganja. Tijekom godina na simpoziju su sudjelovali mnogi umjetnici, od najstarijih majstora skulpture, poput Branimira Crlenjaka i Antuna Babića, preko Stjepana Gračana i Mire Vuce, sve do novih autora, primjerice Daniela Kovača, Marine Bauer, Hrvoja Urumovića ili Denisa Kraškovića. Također, kontinuirano je provođena organizacijska koncepcija po kojoj, osim već izgrađenih umjetnika i akademskih kipara potvrđenih stvaralačkih opusa, na simpoziju sudjelovali i studenti kiparstva, ravnopravno sa svojim starijim kolegama ili profesorima.

Jedna od osnovnih značajki simpozija je da egzistira uz pogon vinkovačke tvornice crijepa i opeka Dilj d.o.o.. U jedinstvenom okruženju u kojemu se odvija umjetnički stvaralački proces, atmosfera tvornice i rada sublimira se u atmosferu radionice. Ondje se odvija i neposredan kontakt s tvorničkim radnicima, koji su kiparima prva publika pa i prvi kritičari. Čak i više od toga, radnici su izravno uključeni u sam proces nastanka radova, odnosno njihove finalne tehničke i tehnološke obrade, budući da sudjeluju u paljenju terakote koja se termički obrađuje u velikim industrijsko-opekarskim pećima. 

Ovogodišnji sudionici su profesor Gyorgy Fusz, studenti Peter Baran, Abigel Nagy i Petra Virag Szondi s Fakulteta za glazbu i vizualnu umjetnost Sveučilišta u Pečuhu u Mađarskoj, profesor Bojidar Bonchev s Nacionalne akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Sofiji u Bugarskoj, umjetnici Đorđe Jandrić i Vlatka Škoro te asistentica Josipa Stojanović, studenti Ivona Malčić, Nikša Borovac, Jurica Bareš i voditeljica radionice doc.dr.art. Margareta Lekić s Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, Sveučilište J.J. Strossmayer u Osijeku.

Ovogodišnji simpozij trajati će do 13.7.2023. godine.

Radionica je omogućena uz potporu i suradnju Dilj industrije građevinskog materijala d.o.o., Vinkovci, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Autor fotografija je Josip Pratnemer.