Izložba Ane Petrović “Na rubu”

Loggia

Nakon ljetne stanke, HULU i Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata nastavljaju ovogodišnju suradnju na području suvremene umjetnosti projektom ”Na rubu”  multimedijalneumjetnice Ane Petrović.  Izložba se otvara u srijedu 14.09. u 20:00 sati u izložbenom prostoru Loggia, a može se pogledati do 03.10. 2022.. Ulaz je slobodan.

‘’ Radovi Ane Petrović koji će biti izloženi u Splitu: Trokut, Poderano vrijeme, Zvjezdano nebo, Druga realnost i Rezanje, samim svojim nazivima sugeriraju osnovnu potku Aninog umjetničkog istraživanja: kombiniranje različitih medija kako bi se stvorila neka nova realnost. Umjetnica u svojim radovima kombinira fotografiju, video, zvuk, ready made objekte, te se igra sa samim postavom, odnosno donosi nam objekte koji se nalaze na fotografijama u stvarnom obliku unutar postava, ili ih na različite načine mijenja, te se tako igra sa okom promatrača, i na neki način rasteže, odnosno donosi nove dimenzije medija u kojima stvara. ’’

iz predgovora

Kustosica izložbe je Natasha Kadin.

Krešimir Purgar u katalogu Ana Petrović: On the edge (Akademija za kulturu i umjetnost u Osijeku, 2022.) govoreći o Aninom radu uspoređuje ga s jednim zanimljivim detaljem iz prve sezone serije Westworld: „Jedan od likova stiže u zabavni park visoke tehnologije, repliku Divljeg zapada, koji je – uz turiste koji traže hiperrealističko iskustvo seksa i nasilja – nastanjen i (naizgled) savršeno dizajniranim humanoidnim robotima koji se kreću, ponašaju i komuniciraju prema unaprijed zadanim narativima, odnosno računalnim algoritmima. Prije ulaska u park, nakon što je posjetitelj upitao jednu od domaćica je li ona sama stvarna, njezin je odgovor glasio otprilike ovako: “Ako ne vidite razliku, zašto je to važno?”“

Ana Petrović nas u svojim video instalacijama, fotografijama i kroz readymade objekte upravo upozorava na to gdje danas povlačimo granicu između stvarnog i imaginarnog, želimo li da ona postoji i koliko nam je jasna i/ili potrebna. Mi već živimo u svijetu simulakruma, u društvu spektakla, i čini mi se najvažnije imati vlastite granice, ili odlučiti da ih nemamo i prepustiti se svim vizualnim i ostalim podražajima koji nas stalno okružuju, a Ana nam pokazuje na koji način se ona igra s njima.

O autorici

Ana Petrović u svom radu istražuje vizualnu elastičnost širokog spektra vizualnih medija. Rođena je 1985. godine u Bjelovaru.  Diplomirala je 2011. na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Na istoj instituciji je asistentica na kolegijima Multimedija i intermedija i Fotografija. Prezentirala je svoj rad na brojnim grupnim i samostalnim izložbama, nagrađena od strane stručnog žirija izložbe Rovinjska kolonija 2016. i Slavonskog biennala (2021.), te je o širokom spektru svog djelovanja održala predavanja u Njemačkoj, Austriji, Bugarskoj, Mađarskoj i Hrvatskoj. Sudjelovala je na likovnim kolonijama u Mađarskoj, Makedoniji, Srbiji i Hrvatskoj. Završila je rezident u Grazu, Austrija pri Kulturvermittlung Steiermark, Internationales Haus der Autorinnen und Autoren Graz.  Radovi su joj objavljeni u brojnim katalozima, knjigama i novinskim člancima koje prate i tekstovi kustosa i teoretičara umjetnosti, poput Branka Franceschija, Borisa Greinera, Branke Benčić, Krešimira  Purgara i Blaženke Perice.  Suosnivačica je Umjetničke organizacije POPUP koja od 2012. (do 2019.) godine organizira izložbe u alternativnim izlagačkim prostorima.  Živi i radi u Osijeku.