Međunarodna izložba plakata “Tolerancija”

Gradska galerija Striegl

U subotu, 20/6/2020, unutar pješačke zone Siska, bit će izloženi plakati Tolerancije kao dio međunarodnog projekta ”Tolerancija” autora i kustosa Mirka Ilića. Ovu međunarodnu izložbu plakata koja trenutno okuplja 150 autora iz cijelog svijeta otvaramo na pješačkoj zoni grada Siska od 11,00 sati.

Dođite da zajedno slavimo TOLERANCIJU:

kao polazišnu točku svakog smislenog diskursa – kao vizualni podsjetnik na sve ono što nam je zajedničko umjesto na sve ono što nas dijeli

O IZLOŽBI I PROJEKTU ”TOLERANCIJA”:

Dan antifašističke borbe koji se obilježava u znak sjećanja na 22. lipnja 1941., kada je u šumi Brezovica pored Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred kao prva oružana antifašistička jedinica ne samo u Hrvatskoj, nego i u ovom dijelu Europe, jedan je od povoda za realizaciju međunarodne izložbe plakata ”Tolerancija” čiji je autor i kustos, umjetnički aktivist Mirko Ilić.

Izložba je nastala kroz suradnju Mirka Ilića i Gradske galerije Striegl te će biti postavljena u javnom gradskom prostoru, unutar pješačke zone grada Siska, uoči obilježavanja Dana antifašističke borbe.

Projekt ”Tolerancija” u programskom kontekstu djelovanja Gradske galerije Striegl pridonosi osnaživanju i multiperspektivnosti javnog gradskog prostora kao mjesta okupljanja jednako dostupnog svima i platforme za razmjenu ideja i djelovanje ljudi prema zajedničkom cilju, izgradnji empatije te promicanju kritičkog mišljenja.

Tolerancija je polazišna točka svakog smislenog diskursa i upravo o tome progovara angažirani umjetnički projekt ”Tolerancija”. Nakon mnogih gradova u kojima je izložba Tolerancije bila postavljena, izložba u Sisku nanova prenosi snažnu poruku kojoj je cilj ukazati na sve ono što nam je zajedničko kao učinkovitog kontrapunkta i ”protuotrova” dubokim podjelama kojima je zahvaćeno suvremeno društvo. Izložba Tolerancije u ovom aktualnom svjetskom trenutku, postavljena u gradu u kojem su se stvarali neki od prijelomnih povijesnih momenata, jasnim i upečatljivim vizualnim jezikom, upućuje nas na nužnost uključivanja i prihvaćanja kao i potrebe za širenjem razumijevanja, poštovanja i dostojanstva.

”The Tolerance Project” je putujuća izložba plakata svjetskih grafičkih dizajnera koji su se odazvali na poziv Mirka Ilića da na rast govora mržnje, nacionalizma, ksenofobije i netrpeljivosti odgovore pozivom na toleranciju, odnosno na barem minimum ljudskosti i razumijevanja za druge. Među autorima plakata u sklopu ovog projekta su i neke od dizajnerskih ikona: Milton Glaser, Seymour Chwast, Peter Bankov, Gunter Rambow, Niklaus Troxler, a od hrvatskih autora: Boris Bućan, Boris Ljubičić, Dejan Kršić.
Projekt Tolerancija trenutno okuplja ukupno 150 plakata.


O autoru

MIRKO ILIĆ završio je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, gdje od sredine 70-ih do sredine 80-ih objavljuje stripove i ilustracije te dizajnira za širok raspon klijenata – od omladinskog tiska, diskografskih tvrtki i kazališta do utjecajnih političkih magazina i novina. Rano u karijeri internacionalizira svoje djelovanje, a 1986. dolazi u Sjedinjene države gdje radi kao ilustrator za mnoge od najvažnijih američkih i svjetskih magazina i novina. Time Magazine ga 1991. imenuje art direktorom zaduženim za svoja međunarodna izdanja, a 1992. postaje art direktor Op-Ed stranica New York Timesa. Godine 1995. osniva Mirko Ilić Corp, studio za grafički dizajn i 3-D računalnu grafiku i filmske špice. Njegova tvrtka radi dizajn za naručitelje u rasponu od neprofitnih organizacija do luksuznih ugostiteljskih tvrtki, a posebno je prepoznatljiva po snažnim vizualnim konceptima. Zajedno sa Stevenom Hellerom suautor je deset knjiga, uključujući Genius Moves: 100 Icons of Graphic Design, Handwritten, The Anatomy of Design, Stop Think Go Do, Lettering Large i Presenting Shakespeare. S Milton Glaser objavio je knjigu The Design of Dissent. Za svoj rad dobio je brojne nagrade, uključujući one Society of Illustrators, Society of Publication Designers, Art Directors Club, I.D. Magazine, Society of Newspaper Design te brojnih drugih.

Radovi su mu zastupljeni u zbirkama institucija kao što su Smithsonian Museum, SFMOMA u San Franciscu, a MoMA u New Yorku u svojoj kolekciji ima 38 njegovih dizajnerskih djela.

Držao je naprednu nastavu dizajna na Cooper Unionu s Miltonom Glaserom, a predaje ilustraciju studentima magistarskih School of Visual Arts u New Yorku. Također organizira i kurira izložbe te predaje širom svijeta. Najpoznatija od ovih izložbi je Tolerance Poster Show, koja je do danas postavljena 53 puta u 24 države.

Više radova Mirka Ilića možete vidjeti ovdje:

https://www.behance.net/MirkoIlic

https://mirkoilic.com/design/

https://mirkoilic.com/illustration/