Festival europske kratke priče

FEKP

28. svibnja – 2. lipnja 2017. Zagreb i Rijeka

Festival europske kratke priče je jedan od prvih festivala u Europi posvećen kratkoj priči! Ono po čemu se FEKP razlikuje od većine drugih hrvatskih festivala suradnja je s domaćim nakladnicima, stipendiranje i usavršavanje mladih prevoditelja, sistematski rad na tome da se preko kontakata proizašlih iz festivalskih druženja Europi predstave suvremeni hrvatski pisci… ukratko, svijest o tome da, ako želi biti živ, Festival ne može postojati mimo onih koji čine književnu scenu na kojoj diše.

Na FEKP-u je tako do danas gostovalo preko 70 pisaca iz 15 europskih zemalja. Festival je ugostilo šest hrvatskih gradova. U sklopu festivala objavljeno je i predstavljeno 15 antologija europske kratke priče, uz bar još toliko knjiga festivalskih gostiju. Festival je organizator i sedam prevoditeljskih radionica iz suvremenih europskih književnosti, čije pobjednike, u suradnji s međunarodnim partnerima, nagrađujemo studijskim boravcima u Poljskoj, Italiji, Irskoj, Švedskoj i Španjolskoj.

Na FEKP-u su predstavljeni ugledni europski književni festivali, a po ugledu na njega književnica Olga Tokarczuk u Wroclawu je pokrenula sestrinski Međunarodni festival priče.

Osim gostovanja stranih autora u Hrvatskoj, Festival je imao čast dogovoriti i više europskih gostovanja hrvatskih pisaca. Surađujemo s uglednim organizacijama, inicijativama i institucijama širom Europe. U suradnji s gradom Zadrom Festival je u Zadru osnovao rezidenciju za pisce, u kojoj će svake godine boraviti po jedan sudionik FEKP-a.

Partneri su nam jaka mjesta kulture, prostori i klubovi u kojima živi književnost Zagreba, Rijeke, Zadra, Osijeka… Podupiru nas Ministarstvo kulture RH, Ured za kulturu Grada Zagreba, Grad Rijeka, Grad Zadar, europski kulturni instituti sa sjedištem u Zagrebu, veleposlanstva Nizozemske, Švedske, Poljske, Španjolske, SAD… Naši su medijski pokrovitelji neki od najjačih domaćih medija.

Na ovom festivalu čita se, raspravlja, kuha, predstavljaju se knjige, prikazuju filmovi, održavaju koncerti… Imamo najbolju publiku, najbolje volontere i najbolju ekipu koja brine.

 

Rad FEKP-a podržavaju: Ministarstvo kulture RH, Grad Zagreb, Program Europske unije Kreativna Europa.

FEKP je dio projekta LEuL i platforme Literature Across Frontiers.
http://www.lit-across-frontiers.org/
http://www.lit-across-frontiers.org/literary-europe-live/

 

izvornik: Facebook