Fascinantno alegorijsko putovanje u podsvijest Johna Lennona

Libra!

“LENNON: Like Swimming in the Air” / “LENNON: Poput plivanja u zraku” autorice Marine Biti

Istaknuta autorica Marina Biti objavila je svoje najnovije, nadasve intrigantno dvojezično djelo: “LENNON: Like Swimming in the Air” – “LENNON: Poput plivanja u zraku”. Riječ je o dramatičnome scenariju koji zadire u impresivan i maštovit unutarnji svijet jedne od najutjecajnijih svjetskih ličnosti, Johna Lennona. Spajajući fikciju i povijesne činjenice, Biti stvara alegorijsku priču koja poziva čitatelje da istraže posljednje trenutke Lennonova života krećući se putanjama njegovih sjećanja, snova i emocija.

Ova knjiga izrasta iz autoričina libreta za operu „Lennon“ kompozitora i bivšeg hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, djela koje je naišlo na velik odaziv publike. Dok se Josipovićeva glazba strogo ograđuje od glazbe Beatlesa i samoga Lennona, to se ne može reći i za ovaj tekst. Same retke ove knjige prožima čitava simfonija verbalnih i ritmičkih aluzija na kultne tekstove Lennona i Beatlesa, što nas može vratiti melodijama pjesama poput “Let It Be”, “Imagine”, “Revolution”, “Strawberry Fields Forever”, “Lucy in the Sky with Diamonds”, “The Long and Winding Road.” i dr. Scenarij se također oslanja na glazbu Yoko Ono, Paula McCartneyja i Juliana Lennona, obogaćujući emocionalno čitavu pripovijest.

Naslanjajući se na pomno istražene biografije koje su autorici omogućile intimno razumijevanje Lennonova života, Biti uvodi čitatelje u svijet u kojem se nadrealno spaja sa stvarnim, a mašta oplođuje dubokom empatijom. Događaji su smješteni u vremenski procjep koji se otvara u trenutku u kojem Lennona pogađaju zlokobni hici Marka Chapmana, a konačno se zatvara s trenutkom njegove smrti. Taj se uzani vremenski procjep u ovome djelu čudesno proširuje pod uplivom traumatskog iskustva bliske smrti, otvarajući se prodoru sjećanja na životne ushite ali podjednako tako i na traume Lennonova prerano prekinuta življenja.

Knjiga Marine Biti donosi fikcionalizirane portrete pojedinaca koji su svojom prisutnošću označili dijelove Lennonova životnoga puta, uključujući Yoko Ono, Stuarta Sutcliffea, njegovu majku Juliju, May Pang i legendarne članove grupe The Beatles, te njihova menadžera Briana Epsteina. Ovo putovanje mentalnim krajolikom Johna Lennona donosi i literarnu viziju iskustva nadolazeće smrti koje, prema svjedočanstvima onih koji uspjeli takvo iskustvo preživjeti, prati intenzivna mentalna aktivnost povezana s neobičnim senzacijama poput svjetlosnih bljeskova, osjećaja odvojenosti od vlastita tijela, uz prizive preminulih bliskih osoba te emocionalne uzlete ponekad popraćene bolnim trenucima tjeskobe i praznine. Upravo će u takve tjeskobne intervale kroz Lennonova sjećanja penetrirati lik njegovog ubojice Marka Chapmana koji svoju žrtvu vreba, uvijek iznova opsjeda i podvrgava mentalnoj torturi, a potresna kulminacija odvija se u imaginiranome dijalogu između Lennona i njegova ubojice.

Knjiga Marine Biti empatijski je i nadahnuto istraživanje Lennonova života koje iskazuje počast glazbenikovu nasljeđu, podsjećajući na neuništivost tragova koje za sobom ostavljaju nadahnuti umjetnici. Majstorski dotaknuvši samu esenciju čovjeka kojega svijet pamti kao kulturnu ikonu, Biti nas uvlači u priču i poziva da joj se pridružimo na potresnome evokativnom putovanju prostorima Lennonova srca i duše.

Knjiga “LENNON: Like Swimming in the Air” – “LENNON: Poput plivanja u zraku” dostupna je na Amazonu, a uskoro se očekuje Kindle izdanje te izdanje s tvrdim koricama.

O autorici

Marina Biti profesorica je teorije književnosti i stilistike na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci s bogatim međunarodnim predavačkim iskustvom. Obiteljski je povezana s Londonom (Velika Britanija). Trenutno boravi na Hankuk University of Foreign Studies (Seoul-Yongin, Južna Koreja) u svojstvu gosta predavača/istraživača. Uz brojne akademske knjige i članke, dosad je (pod djevojačkim prezimenom, Čabrajec) objavila i tri romana (“Intimna teorija romana”, 1999.; “Ćuk il’ netopir”, 2001.; “Prozor u prozoru”, 2003.) te dvojezični hrvatsko- engleski libretto naslovljen “U gradu svetoga Vida” koji je objavljen kao dio multimedijalnog projekta “Vidove orgulje” (2011.) u koautorskoj suradnji s glazbenikom Aleksandrom Valenčićem i slikarom Vojom Radoičićem.