Nova knjiga Anatomija Rastanaka

Daniel Radočaj

Pulski spisatelj Daniel Radočaj ovih je dana objavio novu, sedmu po redu knjigu pod nazivom Anatomija rastanaka u riječkoj nakladi Studio TiM. Riječ je o odmjerenoj subverzivnoj prozi, u prilog čemu govori i sama naslovnica. Priča je to o svakodnevnom životu – zaljubljivanju i odljubljivanju, susretima i prekidima, prijevarama koje dolaze s obje strane (i muške i ženske), podstanarskim stanovima, selidbama, ispijanju piva, seksu, romantičnim promišljanjima, emotivnim reminiscencijama…
Svojim ilustracijama, tekst je dodatno obogatio splitski akademski slikar i strip-majstor Ivan Svaguša.

Zagrebemo li dublje pod korice Anatomije rastanaka, uočit ćemo kako je ovo, na određeni način, bezvremenska knjiga. Zapitajmo se je li ista mogla nastati iz pera spisatelja rođenog početkom 20. stoljeća, sredinom ili krajem 20. stoljeća, početkom 21. stoljeća ili, zašto ne, krajem 21. stoljeća, u godinama koje, Bogu hvala i kozmičkoj pravdi, nitko od nas neće dočekati u danas pripadajućoj dimenziji. Odgovor će biti potvrdan. Ona, on, podstanarski stan, polovni automobil, usputna avantura, avantura na dulje staze, ljubavnica, ljubavnik, grešnik, žrtva, jeftino piće, škvadra iz kafića, dislocirani roditelji, točka. Nema dalje. Polaznice su to kroz koje se svatko od nas može zamisliti. Radočaj u svome tekstu ne propitkuje šire sociološke, političke niti gospodarske aspekte vremena u kojemu živi. Sukus njegovih interesa determiniran je pod kožom i u svakodnevnim previranjima običnoga, malog čovjeka. Ni u jednom trenutku, niti u jednoj izdvojenoj crtici Anatomije rastanaka, on ne traži krivca za svoje životne poteškoće (promašaje) ili neuspjehe u nekome drugom. Vrlina je to gotovo iščezla u okvirima današnjeg društva podložnog agresivnoj globalizaciji i senzacionalizmu – ističe u pogovoru knjige Siniša Matasović.

Anatomija rastanaka, pod radnim naslovom S ljubavlju mojoj bivšoj dragoj, na regionalnom natječaju Hrvatskog književnog društva iz Rijeke ušla je u najuži izbor za nagradu Josip Eugen Šeta 2013. kao prvi pohvaljeni rukopis. Također, rukopis je ušao i u finale Algoritmove nagrade Prozak, iste godine.

Knjiga je objavljena zahvaljujući financijskoj potpori Istarske županije.

Daniel Radočaj rođen je 7. ožujka, 1979. godine u Puli gdje i živi. Stekao je zvanje stručnog prvostupnika ekonomije. Član je Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika.

Daniel Radočaj: ANATOMIJA RASTANAKA

Studio TiM, Rijeka, 2019.
128 stranica
Meki uvez s klapnama
ISBN: 9789537780722
80,00 kn