Damian Nenadić: Novo normalno

Fotoklub Split

U subotu, 20. ožujka u 19 sati u Galeriji fotografija Fotokluba Split, otvara se izložba ”Novo normalno”, autora Damiana Nenadića. Splitskoj publici Nenadić će se predstaviti fotografskom serijom simptomatičnog naziva ”Novo normalno” kojom tematizira vlastiti (ali i kolektivan) osjećaj strepnje, straha i otuđenosti uzrokovan izolacijom uslijed pandemije koronavirusa.

Kako u predgovoru izložbe ističe kustosica, Ana Žanko – Autor osjećaj klaustrofobije, skučenosti prostora i prisilne, nametnute introverzije i alijenacije vizualno transliterira kroz fotografije fragmenata vlastitog tijela smještenih u minijaturni model svog stana. (…) Privatan i intiman prostora doma, koji je u razdoblju mimo nove normalnosti pretpostavljao toplinu i sigurno utočište, u kontekstu novog normalnog za Nenadića postaje Prokrustova postelja, svodeći njegovo postojanje na fizičku mjeru četiri zida. Taj umanjeni svijet – sićušnog kreveta, mini stola i stolica, sasvim majušne zahodske školjke – fingira stvaran svijet, stvarno okruženje te prestaje biti prostorom vlastite identifikacije autora i postaje simulakrum, privid egzistencije.

Damian Nenadić široj je publici i stručnoj javnosti puno poznatiji kao filmski snimatelj i redatelj, a neka od priznatih izdanja na kojima je radio jesu dugometražni filmovi Na vodi Buffet Željezara Gorana Devića ili pak Moj život bez zraka Bojane Burnać. Redatelj je i dugometražnog filma Dani ludila za kojeg je dobio posebno priznanje žirija na ZagrebDox-u 2017. Njegov prvi kratki dokumentarni film Umjetnik na odmoru, koji je režirao zajedno sa Sandrom Bastašić, dobio je nagradu za najbolju debitantsku art-režiju na Arte Non Stop Festivalu (Buenos Aires, Argentina). Godine 2016. dobio je nagradu za najboljeg snimatelja na Reviji kratkog hrvatskog filma, a 2019. dobio je dvije nagrade (za etiku i dokumentarni film) na Danima hrvatskog filma. Redatelj je nekoliko muzičkih spotova, a aktivno se bavi i umjetničkom fotografijom i drugim medijima izražavanja (izlagao u Muzeju grada Zagreba, ULUPUH-u, Klovićevim dvorima, galerijama – Naval, Josip Plančić, Schlossolitude i dr.)

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije, a možete je pogledati do 18. travnja u radno vrijeme Galerije fotografija – ponedjeljak – srijeda od 10 do 12 sati, četvrtak – petak od 17 do 20 sati, subota od 10 do 12 sati.


 Molimo posjetitelje da se pridržavaju epidemioloških uputa za vrijeme boravka u Galeriji.