Benedikta Vilenica: Moj plavi svijet

Galerija Kupola

Izložba “Moj plavi svijet” umjetnice Benedikte Vilenice postavljena je u Galeriji Kupola (Gradska knjižnica, Starčevićev trg 6) do 16. 10. 2023.   

“Moj plavi svijet nastao je brojnim putovanjima avionom iznad jadranskih otoka. Plava boja, zeleni otoci i bijeli suhozidi specifične su boje koje obuhvaćaju spektar našega mora. Pastoznim nanosima, koristeći ulje i vosak, nastojala sam prikazati teksture obale i valovitost mora. Ovaj plavi svijet dokaz je kako je jadranska obala neiscrpna inspiracija meni i mnogim generacijama slikara koji su pronašli sebe u plavim i azurnim bojama.“ – Benedikta Vilenica

Benedikta Vilenica (1993.) diplomirala je 2018. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, na Odsjeku za konzerviranje i restauriranje umjetnina – smjer slikarstvo. Godine 2013. sudjeluje na restauratorskoj radionici u Parku skulptura u Sisku te volontira dva mjeseca u restauratorskom laboratoriju Arheološkog muzeja u Zagrebu. U akademskoj godini 2016./2017. sudjeluje u programu Erasmus+, boraveći jedan semestar na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje u Ljubljani, u Sloveniji. Zadnje dvije godine restaurira skulpture, slike, ikone i freske u crkvama, radeći u privatnoj restauratorskoj radionici. U suradnji s centrima za kulturu i privatno održava likovne radionice. Bavi se slikarstvom i restauriranjem umjetnina.