Foto utorak: Darko Šimičić

Fotoklub Split

Diskurzivni program Foto utorak u Fotoklubu Split nastavlja se u utorak, 26. rujna u 19:30 sati i donosi predavanje Darka Šimičića o Tomu Gotovcu.

Tomislav Gotovac je često ponavljao da ne vidi razliku između života i umjetnosti i da sve što vidi oko sebe je film. Njegov pristup životu i umjetničkom radu sažet je u izjavi Moj život (moja umjetnost) sastoji se od dvije stvari: jedna – promatranje, skupljanje (materijala) i druga: potraga za smislom, dušom (idejom). Premda se njegov kreativni opus odvijao u različitim medijima (film, fotografija, kolaži, performasi, tekstovi, ponašanje, govorenje….) film je ključ za čitanje svih njegovih djela.

Predavanje je fokusirano na upotrebi medija fotografije koja zauzima istaknuto mjesto u Gotovčevom radu. Prva fotografska djela nastaju 1960. godine i prethode filmovima koje snima od 1962. godine. Postupak pri realizaciji fotografskih radova slijedi postupak nastanka filma: Gotovac je glumac, scenograf, kostimograf, scenarist, rekviziter i režiser, dok je druga osoba fotograf, ili kako se navodi u američkim filmovima “Director of Photography”. To može biti prijatelj filmaš, fotoamater ili supruga. U kasnijim fazama njegovog rada istaknutu ulogu ima fotografsko dokumentiranje akcija i performansa.  Gotovac u tom slučaju često surađuje s nizom istaknutih fotografa koje angažira da zabilježe njegov performativni čin. U osamdesetim godinama započinje suradnju s studentskim i omladinskim novinama (Studentski list, Polet), koristeći sve mogućnosti njemu tada dostupnih masovnih medija za stvaranje svog javnog lika. Svi ovi segmenti njegovog rada  međusobno su povezani i tvore intrigantnu sliku provokativnog umjetnika u naponu radikalnog stvaralaštva. U zaključnom djelu predavanja biti će prezentitrani brojni primjeri Gotovčeve suradnje sa splitskim autorima (Ivan Martinac, Lordan Zafranović, Vladimir Dodig Trokut), novinama (Feral Tribune) i festivalima.