Adrienn Újházi: ”Threads of Transformation”

HULU Split

U sklopu međunarodnih projekata koji se ističu eksperimentalnim pristupima, transdisciplinarnošću i inovacijama u suvremenoj umjetnosti, HULU će ugostiti vizualnu umjetnicu i istraživačicu Újházi Adrienn  (SR/HU).  Radi se o umjetnici posvećenoj istraživanju interdisciplinarnog područja gdje se umjetnost, znanost i tehnologija spajaju, te jednoj od rijetkih predstavnika iskonskog bio-art-a u regiji.

________

Otvorenje izložbe ”Threads of Transformation” novosadske interdisciplinarne umjetnice  Adrienn Újházi održat će se u petak, 5. travnja, u 19:00 sati u Salonu Galić.

Ulaz je slobodan,  a izložba se može pogledati do 29. travnja 2024.  Kustosica projekta je  Katarina Duplančić.

”Od djetinjstva, autorica Adrienn Újházi duboko je povezana s prirodom te primjećuje kako se u svim područjima ljudske djelatnosti, uključujući umjetnost, stvara otpad od materijala koji zagađuju okoliš. Odlučna u smanjenju korištenja sintetičkih materijala, ona u svojoj umjetničkoj praksi eksperimentira s materijalima prirodnog porijekla, dostupnima u našim kuhinjama.

Újházi, poput kemičarke u eksperimentalnoj kuhinji, istražuje intrigantan svijet SCOBY-a, neobičnog mikroorganizma koji inspirira njenu umjetnost. Za one koji nisu upoznati s kombučom, napitkom od fermentiranih simbiotskih kolonija bakterija i gljivica (SCOBY = symbiotic culture of bacteria and yeast), to je početak njenog istraživanja nekonvencionalnih materijala i otkrivanja nove dimenzije umjetničkog izraza: bio arta i eco arta.

Izložba “Threads of Transformation” (“Niti Transformacije”) pruža višemedijsko putovanje kroz domene života i smrti, umjetnosti i medicine. ”

Iz predgovora,  Katarina Duplančić


Od djetinjstva, autorica Adrienn Újházi duboko je povezana s prirodom te primjećuje kako se u svim područjima ljudske djelatnosti, uključujući umjetnost, stvara otpad od materijala koji zagađuju okoliš. Odlučna u smanjenju korištenja sintetičkih materijala, ona u svojoj umjetničkoj praksi eksperimentira s materijalima prirodnog porijekla, dostupnima u našim kuhinjama.

Újházi, poput kemičarke u eksperimentalnoj kuhinji, istražuje intrigantan svijet SCOBY-a, neobičnog mikroorganizma koji inspirira njenu umjetnost. Za one koji nisu upoznati s kombučom, napitkom od fermentiranih simbiotskih kolonija bakterija i gljivica (SCOBY = symbiotic culture of bacteria and yeast), to je početak njenog istraživanja nekonvencionalnih materijala i otkrivanja nove dimenzije umjetničkog izraza: bio arta i eco arta.

Izložba “Threads of Transformation” (“Niti Transformacije”) pruža višemedijsko putovanje kroz domene života i smrti, umjetnosti i medicine.

Biološki uzorci, još uvijek neuobičajeni u suvremenoj umjetničkoj praksi, prisutni su od samih začetaka života na Zemlji, a možemo primijetiti kako je sve ono što nas okružuje i što živi u nama s vremenom postalo nepoznato, strano; čovjek se otuđio od prirodnih procesa unutar i oko sebe. Újházi svojim radom nastoji ponovno uspostaviti vezu između čovjeka i prirode, ilustrirajući odnos između našeg fizičkog bića i okoliša.

Kroz proučavanje mikroskopskog svijeta bakterijske celuloze, umjetnica ističe duboki utjecaj mikroorganizama na naše fizičko i emocionalno blagostanje. Koristeći različite medije poput fotografije, digitalnih printeva, svjetlosnih kutija, video radova i zvučnih instalacija, ona prodire u kompleksnost mikrokozmosa.

U odabiru Salona Galić kao mjesta održavanja izložbe, Újházi je privučena njegovim međusobno povezanim prostorima koji tvore mali labirint. Ovaj prostor služi kao katalizator za njenu umjetničku viziju, inspirirajući je da svaku prostoriju konceptualizira kao ambijentalnu instalaciju, pažljivo osmišljenu kako bi doprinijela razvoju veće naracije.

Ujedinjujući teme promjena, zdravlja, naslijeđa i okoliša, izložba nudi fascinantno i duboko iskustvo koje potiče razmišljanje o složenim nitima koje povezuju naše živote i svijet oko nas.

Adrienn Újházi svojim umjetničkim istraživanjem ne samo da nas podsjeća na našu povezanost s prirodom, već nas poziva da preispitamo temelje našeg postojanja. Kroz istraživanje mikrokozmosa, ona nas navodi da promišljamo o našoj ulozi u većem kozmičkom plesu života. Izložba “Threads of Transformation” postavlja pitanja o našoj percepciji stvarnosti i o našoj sposobnosti da prepoznamo ljepotu i značenje u najmanjim, najosnovnijim elementima života. Možda je tajna naše egzistencije zakopana dublje nego što zamišljamo, čekajući da je otkrijemo u dubinama mikroskopskog svijeta.

Katarina Duplančić

__________

Adrienn Újhazi (SR/HU) je vizualna umjetnica iz Novog Sada, Srbija. Završila je preddiplomske i diplomske studije na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu, s fokusom na likovnu umjetnost i slikarstvo, diplomirajući 2020. godine. U periodu od 2020. do 2021. godine, Adrienn je radila kao profesorica u srednjoj školi za dizajn “Bogdan Šuput” u Novom Sadu. Od 2021. godine, prelazi u status samostalne umjetnice i odtada se u potpunosti posvećuje istraživanjima alternativne umjetničke produkcije na području bioarta.

Dobitnica  je nekoliko stipendija i nagrada. Aktivno sudjeluje u izložbama, projektima, suradničkim inicijativama i festivalima, a njezina umjetnička djela  se nalaze u brojnim galerijama i muzejima u Srbiji i inozemstvu. Kao aktivna članica udruženja “Šok ZaDruga” u Novom Sadu, Građanskog udruženja “ReAktor” i Saveza udruženja likovnih umjetnika Vojvodine (SULUV), Adrienn je znatno doprinijela lokalnoj umjetničkoj sceni.

Posebno valja istaknuti njezin recentni projekt i istraživanje pod nazivom “BIOFABRIKA,” koji je dobio podršku Europske prijestolnice kulture Novi Sad 2022.  Njezina istraživanja usmjerena su prema interdisciplinarnom području koje povezuje umjetnost, znanost i tehnologiju (ASTS), otkrivajući duboke veze između čovječanstva i prirodnog svijeta.